Élő videón követheti az épp zajló izlandi vulkánkitörést

2024. március 17. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Izlandon december óta már a negyedik vulkánkitörés kezdődött el szombat este. A kitörés cikkünk írásakor is tart, a Reuters közvetítésén élőben követhető videón:

Az újabb kitörésről a Tűzhányó Blog szakmai Facebook-csoport szakértője is beszámolt szombat este. „Nem több mint 30 perces földrengéses előjel után kezdődött meg a vulkánkitörés, helyi idő szerint 20:25-kor. Egy percen belül magas lávaszökőkút csapott fel, majd észak-déli irányban felhasadt közel 3 km hosszan a földfelszín és hosszú lávafüggönyben repültek ki az izzó lávacafatok. A kitörése helye a februári vulkánkitöréshez közel, attól kicsit nyugatabbra van. A Kék Lagúnát (itt kb. 700-an voltak) és Grindavíkot is sikerült időben, fél óra alatt kitelepíteni. A lávafolyam részben déli irányban (Grindavík felé), részben nyugatra (Grindavík-Reykjavík közötti autóút felé) terjed, viszonylag gyorsan. A lávafolyam Grindavík északkeleti részén húzott földsáncot érheti el, ha így folytatódik a kitörés, akkor néhány órán belül” – írta Harangi Szabolcs vulkanológus.

Az újabb vulkánkitörés részleteivel hamarosan külön cikkben jelentkezünk Harangi jóvoltából, aki egyben a Telex rendszeres vulkánügyi szerzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!