Csaba John Csukás zsidónak nézte az utasát, ezért megverte

2024. március 16. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Akár tíz év börtönt is kaphat gyűlölet-bűncselekmény miatt egy kaliforniai sofőr. A 39 éves Csaba John Csukás tavaly október 26-án egy, a vádiratban meg nem nevezett autómegosztó szolgáltató – a Live and Let's Fly értesülése szerint a Lyft – sofőrjeként antiszemita indíttatásból támadt rá egy utasára.

San Francisco nemzetközi repterén vett volna fel egy utast, akitől előbb azt kérdezte, hogy izraeli vagy zsidó-e, mert ő „nem fog izraelieket vagy zsidókat szállítani”. Ezután arcba verte az utast, írja a Sacramento Bee.

Csukást március 13-án állították bíróság elé, ahol a letartóztatását is elrendelték. Ügyében még Merrick Garland, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, egyben legfőbb ügyésze is megszólalt. „Senki sem élhet félelemben az országunkban a hite vagy származása miatt” – mondta.

A szövetségi törvények szerint gyűlölet-bűncselekményt követ el, aki másra „vélt vagy valós faja, bőrszíne, vallása, nemzetisége, szexuális orientációja, neme, nemi identitása vagy fogyatékossága” miatt támad. Csukás ellen ezért az FBI folytatott nyomozást, és a kaliforniai északi körzetet vezető szövetségi ügyész, Ismail J. Ramsey emelt ellene vádat. Ramsey szerint „ha valaki közösségi közlekedést használ, legyen szó taxiról, buszról vagy autómegosztó szolgáltatásról, azt úgy kell tudnia megtenni, hogy közben a sofőr nem nézi származását vagy vallását, pláne nem veri meg őket”.

Csaba John Csukás a Live and Let's Fly szerint nagyon aktív volt a közösségi médiában a YouTube-on és az Instagramon is, de mostanra minden fiókját törölte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!