Festékkel és Molotov-koktéllal tiltakoznak oroszok az elnökválasztás közben

2024. március 15. – 15:51

Festékkel és Molotov-koktéllal tiltakoznak oroszok az elnökválasztás közben
Egy nő két folyadékot önt egy átlátszó szavazóurnába Moszkvában a 2024-es elnökválasztás első napján – Fotó: Video Obtained by Reuters / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteki hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háborúról.

  • Megnyíltak az orosz szavazóhelyek, valamint az weboldal is, amin keresztül a választók akár online is szavazhatnak az új elnökre. Az állami média szerint akkora volt erre az igény, hogy az oldal átállt sorbanállós megoldásra, hogy korlátozzák, egyszerre hányan tudnak szavazni. (Sky News)
  • Letartóztattak egy moszkvai nőt, miután festéket öntött egy szavazóurnába. Az elnökválasztá első napján még három ilyen eset történt. (Sky News)
  • Egy másik moszkvai nő felgyújtott egy szavazófülkét, majd a telefonjával filmezte a lángokat. Emellett más tüntetők Molotov-koktélt dobtak egy szentpétervári szavazóhelyre. (Sky News)
  • Orosz jelentések szerint Ukrajna légicsapásokat mért az elfoglalt területekre és Belgorodra is. Az ukránok nem kommentálták a hírt. (Sky News)
  • Az ukrán hírszerzés egyik magas beosztású tisztje azt mondta, hogy Oroszország Belgorod és Kurszk régiói is aktív harci övezetté váltak, miután független, Kreml-ellenes orosz szervezetek csapásokat mértek orosz egységekre ezeken a területeken. A belgorodi kormányzó tagadta, hogy ukrán csapatok átlépték volna a régió határait, de elismerte, hogy egy Kozinka nevű falut támadás ért. (Sky News)
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukránok csütörtök délután helikopterekkel akartak csapatokat szállítani a határ orosz oldalára, de az akciót állítólag meghiúsították. Az ukrán és külföldi zsoldosokból álló csapat hatolt be Kozinkába, de az oroszok lebombázták őket és aknásították a területet. (MTI)
  • Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy őrizetbe vett egy moszkvai lakost, aki az ukrán különleges szolgálatok és az Oroszország Szabadsága Légió elnevezésű szervezet megbízásából drónokat röptetett az orosz védelmi minisztérium létesítményeinek közelében, hogy zavarja a légvédelmi rendszert. A férfi, aki ellen hazaárulás címén indult büntetőeljárás, elismerte bűnösségét. (MTI)
  • Az orosz állami hírügynökség szerint az ukránok légi csapást mértek egy herszoni szavazóhelyre. (TASZSZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!