Lengyelország visszahív 50 nagykövetet, akiket még az előző kormány nevezett ki

2024. március 14. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország 50 nagykövetét hívja vissza a kormány azon erőfeszítései részeként, amelyek célja a diplomáciai képviseletek fejlesztése – írja a Guardian a lengyel külügyminisztérium közleménye alapján.

A diplomatákat mind az előző, jobboldali kormány nevezte ki, amely nyolc éven át kormányzott egészen decemberig, amikor az ellenzéki szövetség többséget szerzett a lengyelországi választásokon.

A minisztérium közleményében úgy fogalmazott, hogy a követek lecserélése „szükséges”, és a lengyel külpolitika előtt álló „nehéz feladatok jobb, szakszerűbb végrehajtását” szolgálja.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök hangsúlyozta, ez nem megtorlás az előző kormány ellen, csupán arról van szó, hogy „kulcsfontosságú, hogy lojális követekből álló csapat álljon rendelkezésre, amikor a szomszédos Ukrajna háborút vív Oroszország ellen”.

A kormány nem nevezte meg azokat a nagyköveteket, akiket visszahív, csupán annyit közölt, a folyamat elkezdődött. Ennek ellenére az AP szerint előfordulhat, hogy a diplomaták visszahívása nem kapja meg a lengyel elnök, Andrzej Duda jóváhagyását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!