Dánia a nőkre is kiterjeszti a kötelező katonai szolgálatot

2024. március 14. – 06:22

Másolás

Vágólapra másolva

Dánia bejelentette, hogy azt tervezi: a nőkre is kiterjeszti a kötelező katonai sorszolgálatot, és ezzel együtt megnöveli a szolgálati időt is, írja a BBC. Emellett a következő öt évben közel 6 milliárd dollárral szeretné növelni védelmi költségvetését is, hogy teljesítse a NATO által kijelölt célokat.

„Nem azért fegyverkezünk, mert háborút akarunk, hanem azért, mert el akarjuk kerülni” – mondta Metter Frederiksen miniszterelnök. Azt is megjegyezte, hogy a női sorozással a kormány a nemek közötti teljes egyenlőség elérésére törekszik.

Eközben Troels Lund Poulsen védelmi miniszter kijelentette: „Az erősebb hadkötelezettségnek, beleértve a teljes nemek közötti egyenlőséget, hozzá kell járulnia a védelmi kihívások megoldásához, a nemzeti mozgósításhoz és fegyveres erőink felszereléséhez.”

A nők a skandináv országban már jelentkezhetnek önkéntes katonai szolgálatra. A dán kormány most azt tervezi, hogy 2026-tól vezeti be a női hadkötelezettséget, de ezzel Norvégia és Svédország mellett csak a harmadik európai ország lesz, amely előírja a nők fegyveres szolgálatát.

A szolgálati idő a most szokásos négy hónapról tizenegy hónapra emelkedik majd, mind a férfiak, mind a nők esetében.

Tavaly 4700-an teljesítettek katonai szolgálatot az országban, ennek mintegy 25 százaléka nő volt. Dánia fegyveres erői jelenleg mintegy 20 ezer aktív személyt számlálnak, köztük mintegy 9 000 hivatásos katonát.

A közel hatmilliós összlakosságú ország katonai kiadásait is a jelenlegi 1,4 százalékról a GDP 2 százalékára emeli, hogy teljesítse a NATO által kitűzött célokat. Tavaly a törvényhozók egy tavaszi munkaszüneti nap eltörlését is megszavazták, hogy növeljék a katonai kiadásokat.

Dánia Ukrajna egyik legnagyobb támogatója, fejlett fegyverekkel és pénzeszközökkel látja el az országot, valamint ukrán pilóták képzését is végzi amerikai gyártmányú F-16-os hadigépeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!