Putyin: Oroszország haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra

2024. március 13. – 09:58

Putyin: Oroszország haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra
Vlagyimir Putyin interjút ad a Rosszija 1 televíziónak Moszkvában – Fotó: Gavriil Grigorov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Nyugattal való tisztességes megállapodáshoz Oroszországnak írásba foglalt, hiteles garanciákra van szüksége – az MTI szerint ezt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban. „Nem akarom kimondani, de nem bízom senkiben. Nekünk garanciákra van szükségünk, és a garanciákat pontosan meg kell fogalmazni, olyanoknak kell lenniük, amelyek kielégítenek bennünket és amelyekben megbízunk” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy a felelős döntések meghozatala során nem fog semmi olyat tenni, ami nem felel meg Oroszország érdekeinek. Megismételte Moszkva készségét az Ukrajnáról való tárgyalásokra, de csak az olyanokra, amelyek nem „a pszichotróp szerek használata utáni kívánságokon”, hanem a valóságon alapulnak.

Putyin szerint egyes nyugati elitek nem akarnak egy olyan hatalmas szomszédot, mint Oroszország, és szeretnék részekre osztani. Azt hangoztatta, hogy a nyugati országok az ukrajnai „különleges hadművelet” kezdete után azt hitték, hogy a szankciók, a nyugati fegyverek és az ukrán nacionalisták keze által leszámolhatnak Oroszországgal, de azzal szembesültek, hogy „tehetetlenek az orosz nép egységével, az orosz pénzügyi és gazdasági rendszer stabilitásával és a fegyveres erők növekvő képességeivel” szemben. Kijelentette, hogy Oroszország haditechnikai szempontból készen áll a nukleáris háborúra, és hozzátette, hogy az ukrajnai háború során soha nem volt szükség a taktikai nukleáris fegyver bevetésére.

„Haditechnikai szempontból természetesen készen állunk. Ők (a nukleáris erők) folyamatosan készenlétben vannak” – mondta. Putyin azt mondta, hazájának nukleáris triádja korszerűbb, mint bármelyik másik országé, és azt mondta, Oroszország akkor lenne kész az atomfegyver bevetésére, ha az orosz állam létéről, vagy a szuverenitásának és függetlenségének sérelméről lenne szó.

Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok korszerűsíti nukleáris erőit és ezek minden komponensét fejleszti, Putyin kijelentette: „Mi is”. Nem zárta ki, hogy Oroszország atomfegyver-kísérleteket hajt végre, ha az Egyesült Államok is így tesz. Úgy vélekedett, hogy Oroszország az Avangard hiperszonikus interkontinentális fegyver létrehozásával lenullázott mindent, amit az Egyesült Államok a hadászati rakétavédelembe befektetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!