Zelenszkij: Orbán Viktor néha nagyon veszélyes játékot űz, ez elsősorban Magyarországra nézve veszélyes

2024. március 12. – 14:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az invázió egyesítette Európát Ukrajna körül, az európai vezetők támogatásának köszönhető, hogy Ukrajna képes volt megállítani Oroszországot – többek között erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia Le Monde-nak adott interjúban.

Az ukrán elnök szerint Európa hozzáállása az orosz–ukrán helyzethez nagyon sokszínű volt az orosz invázió előtt, voltak, akik Oroszország és Ukrajna között ingadoztak, voltak, akik az orosz oldalon álltak, voltak, akik az ukrán oldalon. „Az invázió egyesítette Európát Ukrajna körül. A különböző társadalmakban különböző vélemények vannak, de az európai vezetők 90 százaléka Ukrajna oldalán áll. És ennek a támogatásnak köszönhető, hogy Ukrajna képes volt megállítani Oroszországot” – fogalmazott Zelenszkij.

„Persze vannak más hangok is – tette hozzá – Néha Magyarország, Orbán Viktorral az élen nagyon veszélyes játékot játszik. Ez elsősorban Magyarországra nézve veszélyes.

Ez az ország tudja, hogy mi az invázió, tudja, hogy milyen következményei vannak egy fasiszta rezsimnek, és meglep, hogy Budapest üzenetei radikálisak Ukrajnával kapcsolatban.”

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta, most sokkal jobb a helyzet a fronton, mint három hónappal ezelőtt volt, és bár Avgyijivkát elfoglalták az oroszok, most már nem tudnak tovább nyomulni, és az ukrán erők is jelentős sikereket érnek el, például a Fekete-tengeren.

A Le Monde rákérdezett arra is, mit gondol Emmanuel Macron francia elnök kijelentéseiről, aki múlt héten azzal kavarta fel az állóvizet nyugati katonák potenciális Ukrajnába küldését is kilátásba helyezésével. Zelenszkij erre azt mondta, az Ukrajnának nyújtott francia támogatásokról jövő héten fog tárgyalni Macronnal, amikor a francia elnök Kijevbe látogat, de az öt G7-ország, köztük Franciaország által aláírt biztonsági megállapodás Ukrajnával „nem katonai jelenlétről szól, hanem adatok és hírszerzési információk, szakemberek cseréjéről”. Mint mondja, az eddig sem volt titok, hogy ukrán katonákat Európában, többek között Franciaországban képeztek ki a nyugati technológiák használatára, de a kiképzési folyamatokat nagyon megnyújtotta, hogy Ukrajnába hazatérve a megszerzett tudást át kellett dolgozni az ukrán tere sajátosságaira, ezért Zelenszkij szerint jó az a javaslat, hogy a kiképzést teljes egészében Ukrajnában végezzék el, de „ez nem azt jelentené, hogy a francia hadsereg be fog avatkozni Ukrajnában” – hangsúlyozta.

„Amíg Ukrajna kitart, a francia hadsereg francia területen maradhat” – fogalmazott.

Az ukrán elnök szerint több hiba is megelőzte Európa részéről a 2022. február 24-i inváziót. Először is: „Mindenki így vagy úgy, de kezet akart fogni Putyinnal, vagy megmutatni, hogy meg tudja nyugtatni ezt a terroristát.” Másodszor: „A Krím megszállása és a donbaszi háború után nem volt elég határozott állásfoglalás. A világnak a helyére kellett volna tennie Putyint. Aztán az Ukrajna elleni agresszió után mindenki az Egyesült Államokra nézett: vajon alkalmaznák-e a szankciókat? Európának és az Egyesült Államoknak vezető szerepet kellett volna vállalnia, és kemény szankciókat kellett volna alkalmaznia.”

„Végül a fegyverszállítások lassulásával egy harmadik hibát kockáztatunk: a világ figyelmének Ukrajnáról való elfordítását” – mondta Zelenszkij.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!