Ukrán gyerekeket deportáló szervezettel működhetett együtt az orosz Vöröskereszt

2024. március 12. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomás alá került a nemzetközi Vöröskereszt, miután egy kiszivárgott dokumentum alapján a Kreml azt tervezi, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt munkáját az orosz megszállás alatt álló ukrajnai területeken „új, bábként működő” vöröskeresztes szervezetek finanszírozásával helyettesíti, írja a Guardian. A brit lap az észt Delfi című laptól kapta meg a dokumentumokat, amikben bizonyítékok szerepelnek arról, hogy az orosz Vöröskereszt (RRC) és a Kreml háborús és propagandagépezete között szoros a kapcsolat.

A dokumentumok legfontosabb részletei:

  • Az orosz Vöröskereszt 29 éves vezetője, Pavel Szavcsuk korábban az orosz Összorosz Népfront (ONF) központi állományának tagja volt, aminek központi szerepe van az orosz hazafias nevelésben.
  • Szavcsuk januárban megállapodást írt alá az RRC és az Artek nevű krími gyermektábor között, ezt a tábort a nyugati országok szankciókkal sújtották, mert elrabolt ukrán gyerekek „hazafias átnevelésében” vett részt.
  • A táborba küldött gyerekek nem térhettek vissza a családjukhoz.
  • az orosz Vöröskereszt együttműködött a belarusz Vöröskereszttel, aminek a működését azért függesztették fel, mert segített ukrán gyerekek deportálásában.
  • A Kreml 2024-es költségvetésében 677 millió rubel (2,7 milliárd forint) szerepel, ebből 115 millió rubelt (457 millió forint) szán az úgynevezett „új területekre”, ami a lap szerint egyértelműen arra a négy ukrán régióra vonatkozik, amikre Putyin 2022-ben igényt tartott.

A Guardian szerint a nemzetközi Vöröskeresztnek nem egyszerű fellépni az orosz szervezete ellen, mert az egy folyamatban lévő konfliktus egyik féllel való kapcsolatát is tönkreteheti, de a megszállt területeken dolgozó Vöröskereszt megsérti a nemzetközi jogot és a Vöröskereszt alapokmányát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!