Masszív kibertámadás ért francia kormányszerveket, válságstábot állítanak fel

2024. március 12. – 05:35

Másolás

Vágólapra másolva

Több francia kormányszervet is példátlan intenzitású kibertámadás ért. A támadássorozatot a Telegramonon több hekkercsoport, köztük az Oroszországot és az iszlamizmust támogató Anonymous Sudan is magára vállalta – írja az MTI az AFP francia hírügynökség értesüléseire hivatkozva.

A hekkerek szerint a masszív kibertámadás a gazdasági, a kulturális és az energetikai átállásért felelős minisztériumokat, valamint a miniszterelnöki hivatalt és a francia polgári légiközlekedési hatóságot érintették. A támadások ugyanakkor „egyelőre nem tulajdoníthatók az oroszoknak” – mondta egy biztonsági forrás az AFP-nek. Egy másik biztonsági forrás szerint az Anonymous Sudan állítása azonban hiteles, míg egy harmadik biztonsági forrás óvatosságra intett.

„Tegnap este óta számos kormányzati szerv kibertámadások célpontja lett, amelyek példátlan intenzitásúak” – erősítette meg a francia miniszterelnöki hivatal hétfőn este. A hivatal válságstábot állított fel ellenintézkedések meghozatalára. A tájékoztatás szerint számos minisztériumi szerv érintett, köztük a munkaügyi tárca is. „A támadások hatása jelenleg a legtöbb szervnél korlátozott, és a hozzáférés a kormányzati honlapokhoz helyreállt” – hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal.

„A nyári párizsi olimpiai játékok előtt a június 9-i európai parlamenti választások jelentős célpontjai lesznek a külföldi manipulációnak” – figyelmeztetett szerdán Stéphane Bouillon nemzetvédelmi és biztonsági főigazgató.

A miniszterelnöknek alárendelt főigazgató március 29-re találkozóra hívta az európai parlamenti választásokon induló valamennyi francia politikai pártot, hogy tájékoztassa őket a hibrid fenyegetésekről, és megvitassa velük a „kibertámadásoknak, az információk manipulálásának és a választásokba történő külföldi beavatkozásoknak a veszélyeit”. Sébastien Lecornu védelmi miniszter az AFP birtokába jutott egyik belső feljegyzés szerint február 20-án szorgalmazta a szabotázsok és kibertámadások orosz fenyegetéseivel szemben a biztonsági intézkedések megerősítését, amelyek elsősorban a védelmi tárcát érintik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!