ENSZ: Az oroszok által megszállt területeken bevett gyakorlat a kínzás

2024. március 8. – 21:31

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteki összefoglalónk az orosz–ukrán háborúról:

  • Az orosz fegyveres erők módszeresen alkalmazzák a kínzást az elfoglalt ukrán területeken, Ukrajnában pedig a kollaborálással vádolt foglyokkal való bánásmódra van panasz, legalábbis az egyik nyugat-ukrajnai börtönt illetően. Alice Jill Edwards, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának pénteki, genfi ülésén kiemelte, „a kínzással és a rossz vagy megalázó emberi bánásmód egyéb formáival kapcsolatos hiteles bejelentések arra utalnak, hogy a kínzás az orosz háborús politika részét képezi, tehát az így elkövetett súlyos bűnök nem tűnnek a véletlen műveinek”. (MTI)
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Törökországban járt, ahol megnézte, hol készülnek az új ukrán hadihajók, és megköszönte a török elnöknek és a hadiipari cégeknek, hogy „segítenek közelebb hozni a békét”. (Twitter)
  • A Mircosoft szerint az orosz titkosszolgálatokhoz köthető Midnight Blizzard hekkercsoport megpróbált betörni a cég rendszereibe, némi sikerrel: az ellopott adatok között volt több fontos hozzáférési azonosító is. (Reuters)
  • A lengyel külügyminiszter támogatja Macron elképzeléseit, mert fontos, „hogy Putyin féljen, nem mi féljünk Putyintól”. Ezért sem tartja elképzelhetetlennek, hogy NATO-katonák menjenek valamikor Ukrajnába. (Twitter)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!