Oroszországban terroristának minősítették Garri Kaszparovot

2024. március 7. – 04:45

Oroszországban terroristának minősítették Garri Kaszparovot
Garri Kaszparov korábbi sakkvilágbajnok felszólal a tizenegyedik alkalommal megrendezett négynapos Web Summit évenkénti nemzetközi technológiai konferencián Lisszabonban – Fotó: Mario Cruz / MTI / EPA / LUSA

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) frissített listája szerint Garri Kaszparov, az orosz sakkozóból lett politikus, felkerült a „terroristák és szélsőségesek” listájára – írja a Meduza.

A 61. évében járó, emigrációban élő sakkozót egy moszkvai bíróság 30 ezer rubel pénzbüntetésre ítélte a külföldi ügynökökről szóló törvény be nem tartása miatt. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet, a Roszkomnadzor által összeállított jegyzőkönyv szerint Kaszparov elmulasztotta feltüntetni, hogy ilyen jellegű tevékenységet folytat.

2022 májusában az orosz igazságügyi minisztérium „külföldi ügynöknek” nyilvánította Kaszparovot. 2023. február 1-jén a főügyészség a Szabad Oroszország Fórumot „nemkívánatos” szervezetnek nyilvánította, 2024. február végén pedig Ivan Tyutrin, a Szabad Oroszország Fórum társalapítója felkerült a Roszfinmonitoring terroristák és szélsőségesek listájára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!