Oroszország éket vert Szlovákia és Csehország közé, a cseh kormányfő nem akar találkozni a szlovák kabinettel

2024. március 7. – 08:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Petr Fiala miniszterelnök vezette cseh kormány szünetelteti a szlovák kabinettel tartott informális találkozók hagyományát, miután a cseh és a szlovák kormány összekülönbözött a merőben eltérő Oroszország-politikájuk miatt – írja a Politico.

„Nem tartjuk helyénvalónak, hogy a következő hetekben vagy hónapokban kormányközi konzultációkat tartsunk a szlovák kormánnyal” – mondta Fiala szerdán újságíróknak a cseh kabinet prágai ülése után.

2012 óta nyolc ilyen találkozót tartottak, amelyek célja, hogy megerősítsék a Csehszlovákia 1993-as kettéválásával létrejött szomszédos országok közötti baráti kapcsolatokat.

Pozsony és Prága viszonya azonban fagyossá vált, amióta Robert Fico szlovák miniszterelnök októberben negyedszerre is visszatért a hatalomba. Miközben a Cseh Köztársaság Oroszország 2022-es inváziója óta rendületlenül támogatja Ukrajnát, Fico tavaly azzal kampányolt Szlovákiában, hogy „nem küldünk több golyót Ukrajnába”, és arra is felszólította Kijevet, hogy a háború leállítása érdekében adjon át területeket Moszkvának.

Március 2-án, napokkal azelőtt, hogy Fiala lemondta volna az informális elvonulásokat, Juraj Blanár szlovák külügyminiszter Törökországban találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Fico beszámolója szerint a külügyminiszterek egy Svájcba tervezett békecsúcs lehetőségét vitatták meg.

Február végén a visegrádi négyek találkozóján Fico Orbán Viktorral együtt szembekerült Fialával és a lengyel miniszterelnökkel, Donald Tuskkal is. Fico és Orbán béketárgyalásokat sürget, míg Fiala és Tusk Ukrajnát támogatja az Oroszország elleni harcban, és kitart amellett, hogy Kijevnek nem kellene átadnia a területeit a béke érdekében.

„Azt hiszem, mondhatom, hogy vannak közöttünk különbségek” – mondta akkor a nézetkülönbségekről Fiala.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!