Az ukrán katonai hírszerzés kibertámadást indított az orosz védelmi minisztérium ellen

2024. március 4. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk az orosz–ukrán háborúról:

  • A NATO hétfőn közel két hétig tartó nagyszabású hadgyakorlatba kezdett Észak-Európában az újonnan kibővített északi területek védelmére. A gyakorlaton 14 ország több mint 20 ezer katonája vesz részt Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban. Moszkva és Helsinki viszonya megromlott, miután Oroszország 2022-ben megszállta Ukrajnát. Finnország 2023 áprilisában csatlakozott a NATO-hoz.
  • Az ukrán katonai hírszerzés kibertámadást indított az orosz védelmi minisztérium szerverei ellen. Az ukrán védelmi minisztérium állítja, a titkosszolgálati dokumentumok nagy részéhez hozzájutottak. Ez lehetővé teszi, hogy megállapítsák az orosz hadügyminisztérium teljes struktúráját.
  • Az orosz külügyminisztérium beidézte a német nagykövetet, miután kiderült: Oroszország lehallgatta a német hadsereg tisztjeit, akik Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal való ellátásáról – és a lehetséges célpontokról – tárgyaltak. A videókonferencia hangfelvételét az orosz állami RT csatorna tette közzé pénteken a közösségi médiában. A félórás hangfelvételen állítólag négy német tiszt hallható, amint arról beszélgetnek, hogy a német gyártmányú Taurus rakéták hogyan találhatnák el a Kercsi hidat, amely összeköti Oroszországot a Krím félszigettel. A Kreml szerint a felvétel bizonyíték arra, hogy a Nyugat közvetlenül is részt vesz az ukrajnai háborúban.
  • Ukrán csapatok orosz állásokat lőttek a frontvonal mentén, a keleti Donyecki területen lévő Bakhmut közelében. Oroszország igyekszik áttörni a területen, Ukrajna továbbra is küzd az orosz előrenyomulásával szemben.
  • A mentők befejezték a túlélők keresését, miután Odesszában egy lakóépületbe csapódott dróntámadásban meghalt 12 ember a hétvégén. A támadásban 28 lakás semmisült meg. Volodimir Zelenszkij a támadás után arról beszélt, ez is mutatja, hogy égető szükség van az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésére.

(Guardian, SkyNews)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!