Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt

2024. március 4. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt – közölték hétfőn jemeni tisztségviselők. A közlés időpontjában nem volt egyértelmű, hogy ki a felelős az internet és a távközlés globális biztosítását szolgáló adatkábelek elvágásáért. Feltételezések szerint a szabotázst a jemeni húszi lázadók követték el, akik a Vörös-tengeren haladó hajók elleni támadásaikkal próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre és az Izraelt támogató országokra a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni Gázai övezeti offenzíva leállítása érdekében.

A húszi lázadók tagadják, hogy ők vágták volna el az adatkábeleket.

A húszik támadásai komoly fennakadásokat okoznak a Vörös-tengeren, amely az Ázsiából és a Közel-Keletről Európába tartó teheráru létfontosságú útvonala. A távközlési vezetékek szabotálása tovább súlyosbíthatja a hónapok óta tartó helyzetet. Az elvágott vezetékek közé tartozik

  • az Asia-Africa-Europe 1,
  • az Europe India Gateway,
  • a Seacom és TGN-Golf vezetéke is.

A vezetékek elvágása a Vörös-tengeren áthaladó adatforgalom 25 százalékát érinti, megkezdték az adatforgalom átirányítását.

Az továbbra sem világos, hogyan vehették volna célba a húszi lázadók a vízfelszín alatt több száz méterrel elhelyezett kábeleket búvár vagy mentési szaktudás híján – mutat rá az AP hírügynökség. Az egyik érintett cég, a Seacom közölte: csapatuk valószínűnek tartja, hogy

a jelentős tengeri forgalom miatti számos hajóhorgony is kárt okozhatott, továbbá az is szerepet játszhat, hogy a Vörös-tenger számos részén sekély a víz.

Hozzátették, hogy az elmondottakat csak akkor tudják megerősíteni, ha a vezetékek javítására küldött hajójuk a helyszínre érkezik.

Jelenleg 14 kábel fut a Vörös-tenger alatt, és további hat tervezési fázisban van – közölte az AP-vel a TeleGeography távközlési piackutató cég szakértője, becsléseik szerint az Európa és Ázsia közötti kommunikáció több mint 90 százaléka a Vörös-tenger alatti kábelek segítségével valósul meg. Szerencsére a távközlési szolgáltatók többszörösen túlbiztosították a rendszer kapacitását, a Vörös tenger alatt számos vezeték húzódik.

Európában is felerősödtek azok a régi félelmek, hogy a tenger fenekére telepített kritikus infrastruktúra többé-kevésbé védtelen egy esetleges szabotázsakció ellen. Kevesebb szó esik a szintén a tenger alatt futó internetkábelekről, pedig ezek adják a globális kommunikáció gerincét. A tenger alatti internetkábelek szabotázsáról ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!