Alkotmányba foglalta Franciaország az abortuszhoz való jogot

2024. március 4. – 20:04

Alkotmányba foglalta Franciaország az abortuszhoz való jogot
Fotó: BERTRAND GUAY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már múlt hét szerdán elfogadta a francia törvényhozás felsőháza, a szenátus azt a törvénytervezetet, ami az alkotmányba emelné a nők abortuszhoz való jogát. A végső döntést azonban az alsó- és felsőház együttes ülése hozta meg a versailles-i kastélyban, ahol 780:72 arányban győztek a támogatók – írja a Sky News.

Gabriel Attal miniszterelnök így fogalmazott az eseményen: „Üzenetet küldünk minden nőnek: a testetek hozzátok tartozik, és senki sem dönthet helyettetek.”

A döntést Franciaország-szerte ünneplés követte, a nőjogi szervezetek üdvözölték az alkotmánymódosítást. Azért is fontos mérföldkő ez, mert több ország, többek közt az Egyesült Államok az ellenkező irányba halad. Itt 2022-ben bírált felül a legfelsőbb bíróság egy precedensértékű ítéletet. Ezt a francia tervezet szövege is említi.

Emmanuel Macron is üdvözölte a döntést, és egy ezt ünneplő ceremóniára is meginvitálta az embereket március 8-ra, nőnapra.

Franciaország 1975-ben dekriminalizálta az abortuszt, ezt minden fő politikai párt azóta is támogatja, nem is beszélve a franciák 80 százalékáról (a mostani szavazáson a szélsőjobbról közép felé araszoló Nemzeti Tömörülés képviselőinek fele is igent nyomott, Marine Le Pennel az élen). A Sky News cikke szerint Jugoszlávia volt az első, ami alkotmányba foglalta e jogot 1974-ben, ezt az utódállam Szerbia is nagyjából továbbvitte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!