Több száz rab tört ki a börtönből, dúl az erőszak Haiti fővárosában

Legfontosabb

2024. március 3. – 09:53

Több száz rab tört ki a börtönből, dúl az erőszak Haiti fővárosában
Rendőrök és fegyveres lázadók a haiti főváros Port-au-Prince-ben 2024. március 1-jén – Fotó: Ralph Tedy Erol / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Harcok törtek ki a Nemzeti Büntetés-végrehajtási Intézetben a haiti főváros Port-au-Prince-ben, majd több száz rab tört ki a börtönből szombaton – írja a CNN.

Egy X-bejegyzésben az egyik haiti rendőrszakszervezet minden olyan rendőrt, aki a fővárosban van, és hozzáfér autóhoz és fegyverekhez, hogy segítse a szolgálatban lévő rendőröket a börtön feletti kontroll megtartásában, mert ha az nem sikerül, „akkor végünk, a fővárosban senkit sem fognak megkímélni, háromezerrel több bűnöző lesz szabadlábon”.

Az erőszakhullám csütörtök óta tart a városban, és a börtön mellett rendőrőrsöket és a nemzetközi repülőteret is elérte. A támadásokat végrehajtó fegyveres bandatagok több rendőrőrsöt leégettek, és legalább négy embert megöltek, a reptéri lövöldözés miatt pedig a légitársaságok felfüggesztették a forgalmat. A lapnak nyilatkozó helyi biztonsági források szerint az elmúlt években példa nélküli, ami történik.

A lázongás vezéralakja a Barbecue néven is ismert bandavezér, Jimmy Cherizier, aki korábban maga is rendőr volt, azóta pedig egy bűnbandaszövetséget vezet, és amerikai és ENSZ-szankciók is életben vannak ellene. Pénteken azt mondta, a célja Ariel Henry miniszterelnök kiszorítása a hatalomból: „Kérjük a haiti nemzeti rendőrséget és a hadsereget, hogy vállalják a felelősséget, és tartóztassák le Ariel Henryt. Ismétlem, a lakosság nem az ellenségünk; a fegyveres csoportok nem az önök ellenségei. Az ország felszabadításáért tartóztassák le Ariel Henryt. Ezekkel a fegyverekkel felszabadítjuk az országot, és ezek a fegyverek megváltoztatják az országot.”

Zavargások Port-au-Prince-ben – Fotó: Ralph Tedy Erol / File Photo / Reuters Zavargások Port-au-Prince-ben – Fotó: Ralph Tedy Erol / File Photo / Reuters
Zavargások Port-au-Prince-ben – Fotó: Ralph Tedy Erol / File Photo / Reuters

Arial Henryvel szemben azért növekszik az elégedetlenség az országban, mert nem képes megfékezni a zavargásokat, de a fordulópontot az hozta, hogy korábbi ígéretével ellentétben mégsem mondott le és írt ki választásokat február elején, épp az eszkalálódó erőszakra hivatkozva. A mostani erőszakhullám csütörtöki kitörése közben Henry épp Kenyába látogatott, hogy William Ruto elnökkel véglegesítsenek egy megállapodást egy több ország részvételével indítandó biztonsági misszió indításáról Haitiba.

Haitit az elmúlt években több zavargáshullám is sújtja. Az erőszak miatt több mint 300 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. Csak idén januárban 1100 embert öltek meg, sebesítettek meg vagy raboltak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!