Felfalt a klímaváltozás egy síparadicsomot

2024. március 3. – 08:48

Felfalt a klímaváltozás egy síparadicsomot
Rüschegg Eywald síparadicsoma a helyi webkamera friss képén – Forrás: Rüschegg-Ski

Másolás

Vágólapra másolva

Az ezerötszáz méteres tengerszint feletti magasságon fekvő Rüschegg Eywald korábban népszerű svájci síparadicsom volt, de ezen a télen már egyáltalán nem tudott kinyitni – írja a BBC.

„Kétszer majdnem sikerült kinyitnunk. Bár volt hó, a talaj túl meleg és nedves volt alatta” – mondta a lapnak Michael Kegel, aki a közel két és fél kilométer hosszú, ezzel Svájc negyedik leghosszabbjának számító síliftet üzemeltető cég vezetője.

Bár idén egyáltalán nem sikerült kinyitniuk az 1969 óta üzemelő síparadicsomban, a korábbi évek sem sikerültek sokkal jobban, a tavalyi szezonban például csak négy nap adatott meg nekik. Ahhoz, hogy kijöjjenek nullára, legalább tíz-tizenöt napnyi működésre lenne szükség.

Rüschegg Eywald nincs egyedül, az elmúlt évtizedben az alacsonyabban fekvő síparadicsomok mindegyikét veszélyezteti a hó nélkül maradás. A minden svájci időjárás-jelentésben ismertetett „null grad Grenze”, azaz a fagyponti magasság folyamatosan emelkedik, és ahol korábban jellemzően hó hullott, ott most már leginkább eső esik helyette.

Stefan Brönnimann, a Berni Egyetem alpesiklíma-kutatója szerint, aki hosszú ideje követi a globális felmelegedés előrehaladását, a probléma már évtizedek óta látszik, szerinte utoljára a nyolcvanas években volt rendben az alpesi tél. „A tél hideg és havas volt a hetvenes években. Emlékszem, 1976 nagyon hógazdag tél volt. Emlékszem a nyolcvanas évekre, a tavakon korcsolyáztunk. Aztán hirtelen abbamaradt. 1989-ben nem volt hó, minden zöld volt. 1990-ben nem volt hó. És már akkor azt mondták az emberek, hogy változtatni kell” – mondta a BBC-nek.

Brönnimann szerint a legmagasabban fekvő és a leggazdagabb síparadicsomok egyelőre még túlélhetnek, hiszen utóbbiak a hóágyút is bedurranthatják, ha nem esik elég hó. A többieknek azonban alkalmazkodniuk kell, és még a nagy presztízsű svájci síversenyek megrendezése is veszélybe kerülhet.

Na és Rüschegg Eywald? „Realista vagyok, szerintem tíz év múlva már nem leszünk a piacon. A klímaváltozás egyértelmű, látjuk. Egyre kevesebb a havas nap” – mondta Michael Kegel. Már készülnek a stabilan hó nélküli jövőre: igyekeznek a terület természeti szépségeit, túraútvonalait és ásványvízforrásait népszerűsíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!