Csillagászati összegekért vásárolnak amerikai légvédelmi rendszert a lengyelek

2024. március 1. – 21:30

Másolás

Vágólapra másolva

10 milliárd złotyért, azaz kb. 913 milliárd forintért vásárol amerikai légvédelmi rendszereket a lengyel kormány – írta a Notes From Poland. Ilyen fejlett légvédelmi rendszerek egyelőre csak az Egyesült Államokat védik, Lengyelország lesz az első állam, amelyik az USA-n kívül használja őket.

Az Integrated Battle Command System (IBCS) nevű légvédelmi rendszereket 2024 és 2031 között szállítják majd le.

Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a vásárlásról szóló sajtótájékoztatón az amerikai nagykövet mellett állva arról beszélt, hogy a lengyelek a légvédelmük nagyon fontos részét kapják majd, „ez az egész rendszer agya” – mondta, hozzátéve, hogy „Lengyelország légtere biztonságban lesz”.

A miniszter szerint az orosz–ukrán háborúban mindenki pontosan láthatja, mennyire kardinális fontosságú egy ország légvédelme, ezért is döntöttek a költséges vásárlás mellett, ami még a lengyel katonai beszerzések eleve drága standardjaiból is kilóg.

Az előző lengyel kormány a GDP 4 százalékát költötte a hadseregre, ami a legnagyobb arány a NATO-ban az Egyesült Államokon kívül – de az új, Donald Tusk vezette kabinet várhatóan még ezt az arányt is túlszárnyalja majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!