Harminc év alatt megnégyszereződött az elhízott gyerekek száma világszerte

2024. március 1. – 09:54

Harminc év alatt megnégyszereződött az elhízott gyerekek száma világszerte
Fiatal lányok egy tinédzserek számára létrehozott, elhízást kezelő intézetben a franciaországi Niortban – Fotó: Burger / Phanie / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2022-ben az elhízott emberek száma világszerte meghaladta az egymilliárdot – derül ki abból a globális elemzésből, amit a The Lancet folyóiratban tettek közzé, és ami 1990 és 2022 között vizsgálta az elhízás mértékét, írja a Sky News.

A kutatást az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve az NCD Risk Factor Collaboration – egy világszerte működő, egészségügyi tudósokból álló hálózat – végezte. A kutatócsoport több mint 3000, 222 millió embert érintő népességvizsgálat adatait gyűjtötte össze a 32 éves periódusból.

Az összegyűjtött adatok alapján világszerte a gyerekek és serdülők körében az elhízás aránya 1990 és 2022 között megnégyszereződött, míg a felnőttek körében több mint kétszeresére nőtt.

Az elmúlt 32 évben a nők körében több mint kétszeresére, a férfiak körében pedig közel háromszorosára nőtt az elhízás gyakorisága. Az elhízás legmagasabb előfordulási gyakoriságával rendelkező helyek közé tartozik Tonga, Amerikai Szamoa, Polinézia és Mikronézia, a Cook-szigetek és Niue.

Az utolsó vizsgált évben 879 millió felnőtt és 159 millió gyerek volt elhízott.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a kórosan sovány gyerekek és serdülők aránya ugyanebben az időszakban csökkent, a felnőttek körében pedig világszerte több mint a felére csökkent (az adatok szerint 2022-ben világszerte közel 532 millió ember volt kórosan sovány). A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az elhízás vált az alultápláltság leggyakoribb formájává.

A kutatás vezetője, Majid Ezzati, az Imperial College London munkatársa szerint különösen aggasztó, hogy az elhízás, ami a '90-es években még főleg a felnőtteket érintette, már a gyerekek körében is megjelent.

„Az alultápláltság mindkét formája elleni sikeres küzdelemhez elengedhetetlen, hogy jelentősen javítsuk az egészséges, tápláló élelmiszerek elérhetőségét és megfizethetőségét” – hangsúlyozta.

Az alultápláltság mindkét formája káros hatással van az egészségre. A túlsúly vagy az elhízás növeli a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a magas koleszterinszint, a rák számos fajtája, a szívkoszorúér-betegség, az alvási apnoe, az epehólyag-betegség és az olyan mentális problémák, mint a depresszió és a szorongás kockázatát.

Az alultápláltság növeli a csontritkulás, a vérszegénység, a szív rendellenességei, a csontérbetegségek és a menstruáció elmaradása, a teherbeesési nehézségek, a depresszió és a csontritkulás kockázatát a nőknél – írja a Forbes a kutatás alapján.

„Az elhízás visszaszorítására vonatkozó globális célok eléréséhez a kormányok és a közösségek munkájára lesz szükség, amelyet a WHO és a nemzeti közegészségügyi ügynökségek bizonyítékokon alapuló politikái támogatnak. Fontos, hogy ehhez a magánszektor együttműködésére is szükség van, amelynek felelősséget kell vállalnia termékei egészségügyi hatásaiért” – hangsúlyozta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!