Már majdnem 300 emberrel végzett akna Ukrajnában

2024. február 29. – 21:01

Már majdnem 300 emberrel végzett akna Ukrajnában
Egy ukrán katona aknák mellett február 21-én – Fotó: Stringer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ezek történtek csütörtökön az orosz–ukrán háborúban:

  • Az orosz invázió kezdete óta már több mint 270 embert öltek meg aknák és más robbanószerkezetek Ukrajnában. Az áldozatok között 14 gyerek is van. Továbbá több mint hatszáz civil sérült meg ilyen robbanásokban. (MTI)
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és 30 partnerszervezete 42,2 millió dollárt (15,3 milliárd forintot) kér arra, hogy idén támogathassa az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket. A pénz túlnyomó részét a világszervezet költségvetéséből várják. (MTI)
  • Lengyelország jövőre több olyan katonai műholdat is fel akar bocsátani, amikkel a légköri viszonyoktól függetlenül szemmel tudják tartani a bolygót. Emellett idén saját űrrel foglalkozó katonai ágat is kiépítenek. (Sky News)
  • Egyre több saját gyártású fegyvert és más katonai eszközt használnak az ukrán katonák. Az év első két hónapjában 46 különböző típusú, ukrán gyártmányú eszközt küldtek a frontra, ami jelentősen több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Emellett a német Rheinmetall fegyvergyártó februárban bejelentette, hogy lőszergyárat létesít Ukrajnában. (Sky News)
  • Megbírságolták egy független orosz újság, a Novaja Gazeta főszerkesztőjét. Szergej Szokolovot korábban már elő is állították, mert a vád szerint megsértette a hadsereg hírnevét. Szokolov nem ismeri el az ellene felhozott vádakat. A bíróság közleménye szerint az egész egy olyan cikkel kezdődött, ami az olyan orosz árvákról szólt, akik jelentkeztek önkéntesnek az ukrajnai háborúba. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!