Az USA legnagyobb atomfegyvergyárát is veszélyezteti a texasi erdőtűz

2024. február 28. – 08:38

Az USA legnagyobb atomfegyvergyárát is veszélyezteti a texasi erdőtűz
Füst takarja el az eget a Texas állambeli Hutchinson megyében 2024. február 28-án – Fotó: Texas A&M erdészeti szolgálat / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd éjszaka leállították az Egyesült Államok legjelentősebb atomfegyvergyárát – írja a Guardian.

Az amerikai nukleáris arzenál összeszerelését és szétszerelését végző texasi Pantex közölte, hogy a gyár közelében keletkezett tüzet nem sikerült megfékezni, ezért további értesítésig leállítják a működést, és evakuálják a munkásokat.

A Pantex 1975 óta az Egyesült Államok atombombáinak fő összeszerelő és szétszerelő telephelye. Az utolsó új bombát 1991-ben szerelték itt össze, az azóta eltelt időben több ezer fegyvert szereltek le.

A texasi tűzvészeket a szokatlanul meleg hőmérséklet és az erős széllökések is erősítik. A legnagyobb, a Smokehouse Creek hétfő óta 250 000 hektárt emésztett fel, és eddig egyáltalán nem sikerült megfékezni. Két másik tűz együttesen több mint 38 000 hektárnyi területet perzselt fel, ezeknek nagyjából a 20 százalékát sikerült eddig megfékezni.

A Smokehouse Creek már most az ötödik legnagyobb tűzvész az állam történetében, a texasi erdészeti szolgálat szerint egymaga több területet égetett fel az államban, mint a tavalyi erdőtüzek együttvéve.

Kedd délután kötelező evakuálást rendeltek el Texas több településén. Greg Abbott kormányzó katasztrófavédelmi vészhelyzetet hirdetett ki a tűzvész által fenyegetett régió 60 megyéjére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!