Megvizsgálják az oroszok, mit lépjenek, miután a moldáv szeparatisták a segítségüket kérték

2024. február 28. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

Megvizsgálják az oroszok, hogy mit lépnek, miután Transznisztria a segítségüket kérte a Moldovával való konfliktusában. „A Dnyeszter menti lakosok, honfitársaink érdekeinek védelme az egyik prioritás” – közölte a moszkvai külügyminisztérium a RIA Novosztyi hírügynökséggel az MTI szerint. A tárca szerint „minden megkeresést mindig figyelmesen vizsgálnak meg az orosz szakszolgálatok”.

Szerdán Oroszország segítségét kérte a moldovai oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság. Transznisztria arra hivatkozik, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.

A transznisztriai képviselők 2006 után most először megrendezett tiraszpoli kongresszusán elfogadott hivatalos nyilatkozat szerint kérik a Szövetségi Tanácsot és a Dumát, az orosz parlament felső- és alsóházát, hogy „hozzanak intézkedéseket a terület megvédelmezésére a Moldova által gyakorolt fokozott nyomásgyakorlással szemben.” A nyilatkozat szerint „korábban nem látott gazdasági, társadalmi-humanitárius és katonapolitikai jellegű fenyegetésekkel” néznek szembe.

A szakadár hatóságok szerint a konkrétan meg nem nevezett segítség kérést az indokolta, hogy Moldova nemrégiben vámot vetett ki a Dnyeszter Menti Köztársaságból érkező árukra.

„Társadalmi és gazdasági nyomást gyakorolnak a Dnyeszter Menti Köztársaságra, ami egyenesen ellentmond az európai elveknek, és az emberi jogokkal és a szabadkereskedelemmel is összefüggésben áll” – írják a nyilatkozatban.

A 460 ezer lakosú, Ukrajna és a Dnyeszter közé ékelődő terület rövid fegyveres konfliktus után 1992-ben szakadt ki Moldovából. Hivatalos adatok szerint 1500 orosz katona tartózkodik a területen békefenntartó feladatokat ellátva.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!