Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala azzal vádolja Izraelt, hogy átkutatott és őrizetbe vett mentősöket az evakuációs konvojból

2024. február 27. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) azzal vádolja az izraeli erőket, hogy Hán Júniszban megállították az egészségügyi evakuálási konvojokat, a mentősöket pedig átkutatták és letartóztatták.

Jens Laerke, az OCHA szóvivője Genfben szólalt meg a témáról, és azt mondta: annak ellenére, hogy az izraeli féllel előzetesen egyeztettek a mentősök tagjairól és a járművekről is, az IDF sorra blokkolta a WHO konvojait, amint azok elhagyták a kórházakat.

Az izraeli hadsereg az OCHA szerint kiterelte a betegeket és a mentősöket az autókból, utóbbiakat megfosztotta ruháitól, és a Palesztin Vörös Félhold három mentőség őrizetbe vették – annak ellenére, hogy személyazonosságukat előzetesen megosztották. Az OCHA azt is állította, hogy egy mentőápolót később szabadon engedtek, de a többieket nem.

A Reuters jelentése szerint az izraeli hadsereg nem nyilatkozott azonnal, azt állítva, hogy vizsgálják az incidens részleteit.

Az eset vasárnap történt, amikor 24 beteget evakuáltak az Al-Amal kórházból. Laerke hozzátette, hogy a vasárnapi incidens nem elszigetelt, a segélykonvojokat rendszeresen ellenőrzik, a humanitárius munkásokat zaklatják, megfélemlítik és őrizetbe veszik, ráadásul a humanitárius infrastruktúrát Izrael szárazföldi offenzívája is rongálja.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!