Már tévé- és rádióműsorokba se telefonálhatnak be nők Afganisztán egyes részein

2024. február 25. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

A kelet-afganisztáni Hoszt tartomány tálib hatóságai megtiltották a helyi Tévéknek és rádióknak, hogy a oktatóműsorokban nők hívásait fogadják – közölte az Afganisztáni Újságírók Központja (AFJC) nevű médiafigyelő szervezet.

A tartományi rendőrség levele szerint a magánkézen lévő műsorszórók műsoraiba betelefonáló nők „tiltott kapcsolatba akartak kerülni” a műsorvezetőkkel és „helytelenül viselkedtek”. A levélben kiemelték, hogy a műsorszolgáltatóknak nincs is engedélyük oktatási programok sugárzására.

A tálibok 2021. augusztusi hatalomra kerülése óta fokozatosan szorították ki a lányokat és nőket az oktatási rendszerből. Mióta a tálibok kizárták a lányokat az oktatásból, a média igyekszik növelni az oktatóprogramokat

Bár a hatóságok folyton azt állítják, dolgoznak azon, hogyan tudnák lehetővé tenni a lányok és nők visszatérését az oktatási rendszerbe, az afgán kislányok csak a 6. osztályig járhatnak iskolába. Ez alól kivételt csupán néhány térség vallási iskolája, illetve bába- és nővérképzője jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!