Rendőrökkel dulakodtak a tiltakozó gazdák a párizsi mezőgazdasági vásáron

2024. február 24. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozó francia termelők rontottak be a párizsi mezőgazdasági vásárra Emmanuel Macron francia elnök tervezett látogatása előtt. Többtucatnyi rendőr fogadta őket, akikkel aztán üvöltözni és lökdösődni kezdtek, miközben trágárságokat kiabálva követelték Macron távozását. A gazdálkodók növekvő kiadásaik és a szigorodó szabályozások miatt dühösek.

A Reuters szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint egy tüntetőt előállítottak a rendőrök.

A gazdálkodók hetek óta tiltakoznak Franciaországban és szerte Európában jobb jövedelmeket és kisebb bürokráciát követelve, egyben az olcsó import ellen is tiltakozva. Akcióik során autópályákat is lezártak, de ezt a hónap végén felfüggesztették, miután Gabriel Attal miniszterelnök 400 millió euró értékben ígért új támogatásokat. Macron elnök szombaton amúgy szakszervezetek képviselőivel reggelizett. A tanácskozáson azt üzente a tiltakozóknak, hogy „nem segítenek sem magukon, sem társaikon azzal, hogy standokat borogatnak, vagy hogy megakadályozzák az agrárexpót, mert azzal elriasztják az érdeklődő családokat”.

A Guardian szerint a párizsi agrárexpó kimondottan nagy eseménynek számít Franciaországban, kilenc napja során hatszázezer látogatóval számoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!