Elpusztult Flaco, a Central Park állatkertjéből elszabadult uhu

2024. február 24. – 15:38

Elpusztult Flaco, a Central Park állatkertjéből elszabadult uhu
Flaco, az uhu. Rhododendrites / Wikimedia Commons CC BY.SA 4.0

Másolás

Vágólapra másolva

Holtan találták a 89. utca járdáján, az Upper West Side-on Flacót, New York egy éve legendás baglyát. Az uhu a Central Park állatkertjéből szökött el és lopta be magát sok New York-i szívébe. Haláláról az állatkertet üzemeltető Wildlife Conservation Society számolt be pénteki közleményében.

Tájékoztatásuk szerint az elpusztult bagolyról a Wild Bird Fund állatvédő csoport kapott bejelentést, ők gyűjtötték be és nyilvánították halottnak. Flaco holttestét a bronxi állatkertbe vitték boncolásra, hogy megállapítsák halálának okát.

Flaco bő egy éve, 2023. február 2-án szökött meg, az állatkert közleménye szerint azután, hogy egy vandál megrongálta a ketrecét. A kártevő ezzel szerintük „veszélybe sodorta” a madarat, és „végső soron felelős” a pusztulásáért. Flaco 180 centis szárnyfesztávolságával impozáns állat volt, fel is hívta magára a figyelmet. Szökése napján már tévéstábok kamerázták az 5. sugárúton, a Citibank toronyháza előtt. Szabad évét javarészt a Central Parkban töltötte, ahol az állatkert gondozói két héten át próbálták étellel és bagolyhangokat utánozva visszacsábítani. Sokan aggódtak, hogy annyi év fogság után nem tudja majd ellátni magát, de hamar kiderült, hogy boldogan és ügyesen vadássza New York népes patkánypopulációját.

A következő hónapokban a New York-i madárbarátok folyamatosan naplózták, merre jár. Közben Flaco kukkolóként is elhíresült, mert viszonylag rendszeresen repült le toronyházak párkányaira, csőrét az ablaküvegnek nyomva kémlelődvén. (Wall Street Journal)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!