Trump szerint ő áll Amerika pusztulásának útjában

2024. február 24. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Már javában zajlik a szavazás Dél-Karolinában, a Republikánus Párt idei második előválasztásán, de Donald Trump a konzervatív ernyőszervezet, a CPAC washingtoni konferenciáján egy szóval se említette egyetlen talpon maradt riválisát, Nikki Haley-t. Ez valahol persze érthető: bár Haley egykor Dél-Karolina kormányzója is volt, mindig is kívülállónak számított, most pedig teljesen esélytelennek. Az utolsó felmérések átlagában Trump 27,5 százalékponttal vezet Haley előtt, a közvélemény-kutatások alapján 61,6 százalékra számíthat, míg Haley hazai pályáján is legfeljebb 34-re.

Trump tehát az előválasztás helyett már a novemberi elnökválasztásra koncentrált beszédében, ami előtt eleve „az Egyesült Államok következő elnökeként” vezették fel. Ő pedig sietve közölte is támogatóival, hogy ő az egyetlen ember, aki az Egyesült Államok pusztulásának útjában áll. Joe Bident, négy évvel ezelőtti legyőzőjét „országunk történelmének leginkompetensebb elnökeként” jellemezte, amit rajongói vastapssal jutalmaztak.

Jogi ügyeire – jelenleg négy bünető eljárás van folyamatban ellene – utalva azt állította, minden bizonyíték nélkül, hogy politikai üldözés áldozata. Mi több, „disszidensként” jellemezte magát, majd azzal viccelődött, hogy „többször emeltek vádat ellenem, mint Alphonse Capone ellen”.

Trump beszédében megemlítette Orbán Viktort is, akit „szívos fickónak, okos fickónak” nevezett, majd hosszasan idézte, milyen szépeket mondott róla a magyar miniszterelnök.

Beszédében Trump, aki az elmúlt nyolc évben teljes egészében maga alá rendelte a Republikánus Pártot, igyekezett afféle kívülállóként jellemezni magát. „A jövő érdekében le kell dobnunk a politikai elit rabláncát, ez pedig a tisztességtelen Joe Bidennel kezdődik” – mondta.

Másfél órás beszédébe még belefért egy sztori az „idegtépő repülőútjáról” Irakba, de felvázolta jövőbeni terveit is, amelynek lényege a bevándorlók millióinak tömeges kitoloncolása és minden létező olaj és gáz felhozatala a föld mélyéből.

A BBC elemzői szerint Trump programbeszéde javarészt elnöksége első nagy beszédére, 2017-es beiktatási beszédére hajazott, amiben Amerika pusztulását vizionálta. Bár az eltelt hét évből négyben ő volt az elnök, a jelek szerint a helyzet semmit se javult, írták. (BBC, The Guardian, The New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!