Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

2024. február 23. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna 2024-ben nem csak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Fox News amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.

Zelenszkij megjegyezte, hogy Oroszországgal szemben a védekezés is nagy feladat és kihívás. Arra reagálva, hogy a Nyugat tavaly hatékonyabb ellentámadásra számított, az elnök hangsúlyozta: az ellentámadás során a katonák életére is gondolni kell.

„Most a védekezés az első számú feladat. Folytatjuk sikeres műveleteinket a Fekete-tengeren. Nem megyek bele a részletekbe, de lesznek meglepetések az oroszoknak”

– mondta az ukrán elnök az MTI szemléje szerint. Hozzátette, hogy egyaránt fontos a déli és a keleti országrész védelme, ahol most több mint 200 ezer orosz katona tartózkodik.

„Természetesen új ellentámadást, új hadműveletet készítünk elő, ami még sok mindentől függ” – emelte ki. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az előző ellentámadás sikeresebb lett volna-e, ha Ukrajna időben megkapta volna a szükséges fegyvereket, Zelenszkij azt mondta, a múltról beszélni nem érdemes. Megerősítette ugyanakkor, hogy Ukrajnának nagy szüksége van Patriot légvédelmi rendszerekre, és legalább 300 kilométer hatótávolságú fegyverekre, amelyekről Kijev jelenleg tárgyal partnereivel, köztük az Egyesült Államokkal. Az elnök szerint most nem kiegyenlítettek az erőviszonyok a harctéren.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna számára fontos, hogy az amerikai kongresszus támogassa az országának nyújtandó további katonai segítséget. „Túlélnek-e az ukránok a kongresszus támogatása nélkül? Természetesen igen, de nem mindannyian. Nem tudjuk, milyen ára lenne ennek Ukrajna számára, és azt, hogy a világ készen áll-e erre. Ez mindenki számára tragédia volna, nem csak az ukránoknak”.

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin magától nem fog véget vetni a háborúnak, hacsak el nem veszíti, és meg nem érti, hogy nem hagyják, hogy megszállja Ukrajnát. Kijev ezért nem fog beleegyezni a konfliktus befagyasztásába.

Arra a kérdésre, hogy belemenne-e, hogy Ukrajna területének 20 százaléka Oroszország ellenőrzése alatt maradjon, viszont a maradék, szuverén ország a NATO és az EU tagja lenne, az elnök azt mondta, csak a médiában hangzottak el ilyen felvetések, de hivatalosan nem. „Jól ismerjük az Oroszországgal fennálló kapcsolataink alakulását. Volt egy befagyott konfliktusunk, az elején elfoglalták Krímet és a Donbászt, majd voltak dokumentumaink: a minszki megállapodás, a normandiai formátum Németországgal, Franciaországgal és Oroszországgal. Történtek fogolycserék, voltak tűzszüneti megállapodások, vagyis olyasmik, amiket most sok ország követel tőlünk, hogy véget vessünk a háborúnak. Itt azonban nem csak területekről van szó, hanem a biztonságunkról is. Putyin addig nem áll le, amíg nem veszít ebben a háborúban” – fejtette ki, leszögezve, hogy Ukrajnának egyetlen négyzetméter sem kell egy másik ország területéből.

Ukrajnától ne követeljen senki újabb meddő minszki megállapodást, és nincs szükségük új befagyott konfliktusra sem – mondta Zelenszkij, aki szerint a csapata elkészített egy béketervet, hogy diplomáciai módot találjon a háború befejezésére.

Ha a dokumentumról megállapodnak, és Ukrajna pozíciója erős lesz, akkor tárgyalásos úton véget lehet vetni a háborúnak. Ismételten hangsúlyozta, hogy a háború diplomáciai befejezése csakis az ukrán béketerv alapján lehetséges, amely előírja az összes, Oroszország által megszállt ukrán terület felszabadítását.

Zelenszkij kijelentette, hogy Donald Trump volt amerikai elnök ugyan rendszeresen ezt állítja, de valójában nem tudna 24 óra alatt véget vetni az Ukrajna elleni orosz háborúnak, és ismét megkérte arra, hogy látogasson el a frontvonalra, nézze meg a saját szemével, és utána fejtse ki elképzeléseit a rendezésről.

Az ukrán elnök egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők vesztesége az ötszöröse az ukrán hadseregének, konkrét számokat azokban nem közölt. Valerij Zaluzsnij főparancsnok és az ukrán hadvezetés több tagjának leváltását kommentálva megismételte, hogy frissítésre, átalakításra és irányváltásra volt szükség a fegyveres erőknél. „Technológiailag fejlettebbeknek, kevésbé bürokratikusoknak és gyorsabbaknak kell lennünk. Az idő esetünkben nemcsak pénz, hanem emberek élete is”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!