Magyarország blokkolta a háború kirobbantásának évfordulójára szánt közös EU-nyilatkozatot

2024. február 23. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Szabad Európa diplomáciai forrásai szerint a magyar kormány nem járult hozzá a közös európai uniós nyilatkozat elfogadásához, amelyet az Ukrajna elleni orosz agresszió megindításának második évfordulóján, február 24-én akartak kiadni.

Ahhoz, hogy az Európai Unió nevében nyilatkozatot lehessen kiadni, a 27 tagország egyöntetű támogatása szükséges. A magyar vétó miatt így közös nyilatkozat helyett a három legfőbb EU-intézmény, az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetőinek nevében készült közös közlemény.

A Szabad Európa által elért illetékesek szerint a magyar kormány konkrét magyarázatot nem adott, egy diplomata megfogalmazása szerint a szövegezés „egyszerűen túl erős volt számukra”.

A nyilatkozat elítéli az orosz agressziót, megemlíti Mariupol és Bucsa szörnyűségeit, az ukránokat a hazájukat és az európai értékeket védő hősöknek nevezi, illegálisnak mondja ki a Krím tíz évvel ezelőtti megszállását, és kijelenti, hogy az oroszokat felelősségre kell vonni a történtekért. Szerepel a szövegben továbbá, hogy az EU elkötelezett Ukrajna további anyagi és védelmi támogatása mellett.

Nem ez az első eset, hogy Magyarország keresztbe fekszik egy közös EU-s nyilatkozatnak, hasonlóképpen blokkolta a magyar kormány az Izrael tervezett újabb gázai szárazföldi offenzívájával szembeni nyilatkozatot, illetve több, Kínát és Oroszországot elítélő közleményt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!