Fegyverekhez akarhatott nukleáris anyagokat eladni a jakuza japán bűnszervezet egy tagja

2024. február 22. – 06:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hatóságok bejelentették: megvádolták a japán jakuza bűnszervezet egyik tagját azzal, hogy Mianmarból származó nukleáris anyagokat akart eladni egy illegális fegyverüzlet finanszírozására, írja az AFP.

A vádirat szerint Ebiszava Takesi jakuzavezért és társát, Sompop Singhasirit korábban, 2022 áprilisában kábítószer-kereskedelemmel és lőfegyverrel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolták, és mindkettőjüket előzetes letartóztatásba helyezték.

„A vád az, hogy a gyanúsított összeesküvésben vett részt Burmából (Mianmarból) származó, fegyverekbe is megfelelő nukleáris anyagok és halálos kábítószerek eladására, valamint katonai fegyverek vásárlására egy fegyveres csoport nevében” – mondta Matthew Olsen, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályának helyettes főügyésze.

„Ijesztő elképzelni, milyen következményekkel járna, ha sikerrel jártak volna. Az igazságügyi minisztérium felelősségre fogja vonni azokat, akik ezekkel az anyagokkal kereskednek, és veszélyeztetik az Egyesült Államok nemzetbiztonságát és stabilitását.”

A jakuza a világ egyik legrégebbi bűnözői szervezete, a 17. században Japánban jött létre. 24 piramisszerű struktúrából áll, tagjai összesen elérik a 80-100 ezres létszámot. Kizárólag férfiak kerülhetnek be a köreikbe, védjegyük a gyakran egész testüket beborító tetoválás, amit élesített bambuszból és fémtűkkel készítenek.

Az ügyészek azt állítják, hogy Ebiszava uránt és fegyverekben alkalmazható plutóniumot, valamint kábítószert szállított Mianmarból. 2020-ban eldicsekedett egy egy titkosügynöknek, hogy nagy mennyiségű nukleáris anyaghoz fért hozzá, amelyet el akar adni, és fényképeket is közölt sugárzásmérő Geiger-számláló mellett. Az amerikai nyomozók végül két adag sárga pogácsát foglaltak le a férfinál.

„A laboratórium megállapította, hogy a nukleáris mintákban található plutónium izotóp-összetétele fegyverminőségű, ami azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségben történő előállítása esetén alkalmas lenne atomfegyverben való felhasználásra” – közölte az igazságügyi minisztérium.

A vád szerint Ebiszava azt javasolta, hogy a nukleáris anyagok eladásából származó bevételt fegyvervásárlások finanszírozására használják fel egy meg nem nevezett etnikai felkelőcsoport nevében Mianmarban. Ebiszavát legalább 25 év börtönbüntetés fenyegeti fegyverkereskedelemért és 20 évig terjedő szabadságvesztés nukleáris anyagok nemzetközi kereskedelméért.

Az ügyészek úgy írják le Ebiszavát, mint „a jakuza szervezett bűnszövetkezet vezetőjét”. Megjegyezték, hogy a jakuza tevékenységei közé tartozik a nagyszabású kábítószer- és fegyverkereskedelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!