Lincolntól kapott elnöki kegyelmet Joe Biden ükapja

2024. február 20. – 05:00

Lincolntól kapott elnöki kegyelmet Joe Biden ükapja
Joe Biden a szokásoknak megfelelően elnöki kegyelmet ad egy pulykának a 2023-as hálaadáskor – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai polgárháború alatt Abraham Lincolntól kapott elnöki kegyelmet Joe Biden ükapja, Moses J. Robinette – írja David J. Gerleman történész a Washington Postban.

Gerleman több dokumentumot is talált a levéltárban, amik mindezt alátámasztják. Ezek alapján Robinette állatorvosként szolgált az északi seregben, amikor 1864. március 21-én egy virginiai katonai táborban összeveszett John J. Alexander kocsismesterrel.

Pontosabban Alexander meghallotta, hogy Robinette mondott róla valamit az egyik szakácsnőnek, összeszólalkoztak és egymásnak estek. Biden ükapja kést rántott, és megvágta Alexandert, ezért a vád emberölési kísérlet volt ellene. Két év kényszermunkára ítélték egy Florida melletti szigeten, de három tiszt, akik jól ismerték, kegyelemért folyamodtak Abraham Lincolnhoz, mert szerintük túl szigorú volt az ítélet, főleg azért is, mert egyrészt önvédelemről volt szó, másrészt a kocsis sokkal nagyobb volt, mint Robinette, aki amúgy is csak egy levélbontó kést használt.

A kérvény először egy szenátor asztalára került, aki szintén egyetértett abban, hogy az ítélet túl súlyos. Továbbadta Lincoln személyi titkárának, aki bekérte a bírósági dokumentumokat. Ezek végül mind eljutottak az elnökhöz, aki 1864. szeptember elsején hivatalosan is megkegyelmezett Robinette-nek.

A férfi visszatért Marylandbe, hogy folytassa a földművelést. 1903-ban halt meg, de a gyászjelentése nem említi sem a katonai szolgálatát, sem az elnöki kegyelmet. Viszont az állt benne, hogy művelt volt, és úriemberhez méltóan viselkedett. Joe Biden apja 12 évvel Robinette halála után született.

Az elnöki kegyelem az ország születése óta része a vezető jogköreinek, bár az egyes elnökök különböző mértékben élnek vele. Donald Trump 237 embernek adott kegyelmet, Barack Obama 1927-nek, George W. Bush pedig 200-nak. Joe Biden jelenleg 14-nél tart, ha nem számítjuk azt a több ezer kegyelmet, akik azok kaptak, akik csak marihuána birtoklásáért kerültek börtönbe. Ez becslések szerint több mint 6500 embert érintett. Moses J. Robinette egy volt a 343 közül, akik Lincolntól kaptak kegyelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!