64-en meghaltak Pápua Új-Guineában egy törzsi leszámolásban

2024. február 19. – 06:07

Másolás

Vágólapra másolva

Hatvannégy holttestet találtak az út szélén Pápua Új-Guinea hegyvidéki területén, a rendőrség a helyi törzsek hosszan tartó erőszakos konfliktusának eszkalációját sejti mögötte, írja az AFP.

A feltételezések szerint az áldozatok törzsi harcosok, akikre egy rivális csoport csapott le vasárnap a hajnali órákban. Az incidens Wabag város közelében történt, körülbelül 600 kilométerre északnyugatra a fővárostól, Port Moresbytől. A terület évek óta a rivális Sikin, Ambulin, Kaekin és más törzsek közötti gyilkosságok színhelye.

A rendőrség hétfőn azt közölte, hogy a közeli völgyekben lövöldözés zajlik, és még mindig találnak holttesteket az út melletti bozótosban.

A helyi törzsek évszázadok óta harcolnak egymással Pápua Új-Guinea hegyvidékeiben, de a zsoldosok és az automata fegyverek beözönlése halálosabbá tette az összecsapásokat.

A tartomány megbízott rendőrparancsnoka, Patrick Peka elmondta, hogy a halottak közül sokan zsoldosnak számítanak – ők olyan férfiak, akik a vidéket járják, és felajánlják, hogy segítenek a törzseknek leszámolni riválisaikkal.

Pápua Új-Guinea kormánya megpróbálkozott már elnyomással, közvetítéssel, fegyveramnesztiával és egy sor más stratégiával az erőszak visszaszorítására, de kevés sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!