Császármetszéssel hoztak világra egy koraszülött gorillabébit Texasban

2024. február 18. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősségi császármetszéssel hoztak világra egy kis gorillát a texasi állatkertben – írja a BBC.

Jameela – ami szuahéli nyelven azt jelenti, hogy „gyönyörű” – február 5-én született, és a nyugati síkvidéki gorilla alfaj egyik példánya. A gorillabébi az első olyan főemlős, amely császármetszéssel született a Fort Worth-i Állatkert 115 éves történetében. Négy-hat héttel korábban jött világra, mint kellett volna, mivel az anyja, a 33 éves Sekani terhességi magas vérnyomástól szenvedett.

Sekaninak ez volt a negyedik terhessége, de ezúttal az állatorvosai észrevették, hogy a preeklampszia, azaz egy vérnyomásos rendellenesség tünetei mutatkoznak nála. Ez a betegség embernél és főemlősöknél is előfordulhat terhesség alatt. Miután megerősítették Sekani diagnózisát, az állatkert közölte, hogy állatorvosai konzultáltak egy helyi szülészorvossal, és megállapították, hogy császármetszésre van szükség az anya és a baba megmentéséhez.

Jamie Erwin, az emberekre szakosodott szülészorvos azt mondta, hogy Jameela születése volt a karrierje egyik csúcspontja.

„Lenyűgözött, hogy Sekani anatómiája mennyire megegyezik az emberi pácienseim anatómiájával”

– mondta Dr. Erwin.

Robert Ursprung, egy koraszülöttekre specializálódott gyerekorvos segített a kölyök újraélesztésében és a stabilizálásban, valamint a baba táplálási tervének összeállításában. „Hihetetlen volt, hogy ez az anya-csecsemő pár mennyire hasonlít ahhoz, amit a kórházban látok hasonló körülmények között született babáknál” – mondta Dr. Ursprung. Elmondása szerint Jameelának légzéstámogatásra volt szüksége a születése után, de aztán szépen stabilizálódott az állapota.

Az állatkert tájékoztatása szerint az anya, Sekani azóta teljesen felépült, de még nem fogadta el az új ivadékot a sajátjának. „Annak ellenére, hogy többször is megpróbálták összerakni az anyát és a babát, Sekani csekély érdeklődést mutatott babája gondozása iránt” – közölte az állatkert.

Hozzátették, nehéz pontosan tudni, hogy az anya és a kölyök miért nem kötődik egymáshoz, de az állatkerti szakértők azt gyanítják, hogy ez azért van, mert Sekani nem tapasztalta azokat a hormonális jeleket, amelyek a szüléshez közeledve jönnének elő. A tervek szerint a gorillacsapat egy másik tagja, a 24 éves Gracie lesz Jameela pótmamája, ha ő elfogadja magáénak Jameelát.

Az olyan nyugati síkvidéki gorillák, mint a Sekani, Közép-Afrikában őshonosak, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió szerint a vadászat és a betegségek miatt kritikusan veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Számuk több mint 60 százalékkal csökkent az elmúlt 20-25 évben a WWF szerint. Mivel a gorillák viszonylag kevés utódot hoznak a világra, így nehéz is visszatornázni a számukat a nem veszélyeztetett kategóriába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!