Avgyijivka lehet az új Bahmut, fogy az ukránok lőszere és esélye

2024. február 16. – 17:16

Avgyijivka lehet az új Bahmut, fogy az ukránok lőszere és esélye
Fotó: Genya SAVILOV / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több szó esik informális csatornákon arról, hogy Ukrajna esetleg feladná a katlanba szorult Avgyijivka városát a keleti fronton. Több pozíciót már fel kellett, hogy adjanak az ukránok. Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti csapatok parancsnoka új pozíciók felvételéről és új erődítmények építéséről beszélt. A Donyeck városa melletti Avgyijivkát az oroszok hónapok óta lövik tüzérséggel, valamint több gyalogsági rohamot is intéztek már ukrán pozíciók ellen. Kijev ugyan nemrég erősítést küldött ide, de idő kérdése lehet a város feladása.

Az amerikai támogatás elapadása miatt az ukrán tüzérség alig tud visszalőni, ez is hátráltató tényező. Az ukránok szerint az egy évvel ezelőtti bahmuti csatára emlékeztet ez az ostrom. Annyi különbség van, hogy Bahmutnak nem volt stratégiai jelentősége, Avgyijivka orosz elfoglalásának viszont lenne, több uralgó magaslata miatt. Mindenesetre az ukrán hadsereg fárad, és nem akar még több életet áldozni a bekerített városért. (Guardian)

További fontos hírek a háborúról:

  • Hosszútávú biztonsági megállapodást kötött Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholtz német miniszterelnök pénteken Berlinben. A tíz évre kötött egyezmény rendelkezik róla, hogy Németország hadianyaggal támogatja Ukrajnát, szankcionálja Oroszországot és befagyasztja az orosz vagyont. A németek emellett egy 1,13 milliárd eurós csomaggal készülnek Ukrajnának, ebben légvédelmi és tüzérségi eszközök is találhatók. Kijev a britekkel is kötött már egy hasonló egyezményt, a franciákkal pedig tervez. (Reuters)
  • Orosz katonai bloggerek és egy volt Kreml-tanácsadó szerint leváltották Viktor Szokolov admirálist, az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokát. A hírt Moszkvából nem erősítették meg. Az ok a Cézár Kunyikov partraszállító hajó ukrán elsüllyesztése lehetett. (Al Jazeera)
  • A lengyel titkosszolgálat elfogott egy ukrán állampolgárt, aki gyaníthatóan az orosz hírszerzésnek dolgozott, és Wroclaw városa ellen tervezett támadást. Akár 12 év börtönt is kaphat. (Al Jazeera)
  • Eközben Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor közölte, ukrán és belarusz állampolgárságú szabotőröket fogtak el a két ország határán péntek reggel. Az elnök szerint a határon átcsusszanó gyanúsítottak robbanóanyagot is hoztak magukkal, hogy szabotázsakciókat hajtsanak végre Oroszországban és Belaruszban. Azt nem árulta el, hányan voltak. Később közölte, heti két-három ilyen csoportot fognak el. Minszk logisztikai támogatást nyújt Moszkvának az Ukrajna elleni háborúban, az országban gyakoriak a szabotázsok, pl. vasútvonalak felrobbantása. (Reuters via Guardian)
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!