Területi követelései támadtak Iránnak az Antarktiszon

2024. február 16. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Jogunk van területi követelésekhez a Déli-sarkon. Azt tervezzük, hogy kitűzzük a zászlónkat, majd katonai és tudományos munkát fogunk ott végezni.”

Ezt mondta még tavaly ősszel az iráni közmédiában a teokratikus rezsim haditengerészetének ellentengernagya. A washingtoni központú Middle East Media Research Institute (MEMRI) fordítását a Fox News közölte pénteken.

Sahrám Iráni ellentengernagy azzal indokolta az Iráni Iszlám Köztársaság területi követeléseit, hogy az országot összeköti a leghidegebb kontinenssel Makrán partvidéke. Itt fontos megjegyezni, hogy Antarktisz Iránhoz legközelebb eső pontja is több mint 15 ezer kilométer távolságra van.

Irán ehhez hasonló fenyegetőzései azért is aktuálisak, mert még januárban a rezsimmel szövetséges milíciák támadásai három amerikai katona halálát okozták Jordániában.

Még egy 1961-es szerződésben azt mondták ki a kontinens területeire eredetileg igényt tartó országok (Norvégia, Nagy-Britannia, Ausztrália, Franciaország, Új-Zéland, Argentína, Chile, Egyesült Államok, Oroszország, Belgium, Japán, Dél-Afrika), hogy a kontinensen kizárólag tudományos kutatásokat szabad folytatni és senki sem ismer el semmilyen, a kontinensre vonatkozó területi igényt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!