A horvát ellenzék attól tart, hogy az új főügyész az orbáni utat követné

2024. február 12. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban jelentést nyújt be a Možemo, az egyik legjelentősebb horvát ellenzéki párt az Európai Bizottságnak Andrej Plenković kormánya ellen, melyben arról írnak majd, hogy a kormány megsértette azokat a vállalásokat, amiket Horvátország az EU-hoz történő csatlakozásakor megígért.

A párt képviselője az Euractivnak azt mondta, hogy a Zöld-Baloldal Párt hozzáfűzi az indítványukhoz Ivan Turudić új ügyésznek közelmúltban adott interjúját, illetve annak értékelését: eszerint ugyanis Horvátországnak nincs szüksége Európai Ügyészségre, hiszen több más EU-tagnak sincs.

„Ez világosan mutatja, amitől mindannyian tartottunk: hogy Turudić a legfőbb ügyészi pozíciót arra fogja használni, hogy akadályozza az Európai Ügyészség munkáját Horvátországban” – idézték az egyik képviselőt. „Így csak Magyarország marad példakép Andrej Plenković számára” – hangsúlyozta a képviselő, és azt is mondta, hogy „mindenki számára világos, hogy Magyarországon miért nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, és most az is világos, hogy van egy államügyészünk, aki támogatná Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját. Ez Plenković kormányának politikai irányvonalát mutatja”.

Napok óta fontos téma Horvátországban az új legfőbb ügyész megválasztása. Míg Plenković miniszterelnök és kormányzó jobbközép HDZ-je teljes szívvel támogatta Turudić megválasztását, szinte az összes ellenzéki párt ellenezte azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!