Állatvédők szerint le kellene szerelni a körhinták lovait

2024. február 9. – 22:00

Állatvédők szerint le kellene szerelni a körhinták lovait
Tarlós István a körhintán a Holnemvolt Park avatásán 2014. április 29-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Állatvédők szerint a vásárok és a vidámparkok körhintáinak lovai és más állatfigurái rossz és hamis képet közvetítenek a gyerekeknek az állatokról, ezért el kell távolítani őket. A Peta nemzetközi állatvédő szervezet holland tagozata is támogatják az eredeti amerikai felhívást, hogy szereljék le a lovakat és minden más állatot a vásári körhintákról.

A körhinták állatfigurái „akaratlanul is a kiszolgáltatott állatok tudatos kizsákmányolásának szimbólumai” – indokoltak a hollandok, akik szerint a körhintákat használó gyerekek számára az állatfigurák azt közvetítik, hogy normális és természetes, ha az állatokat kihasználják.

A Peta amerikai szervezete a héten levelet írt a Chance Rides nevű amerikai játékgyártónak, azt kérve, hogy hagyjon fel a körhinták állati témájú figuráinak gyártásával és értékesítésével. Az állatvédő szervezet azt javasolja, hogy a vállalat állatok helyett autókat, repülőgépeket, űrhajókat, buldózereket vagy akár hullócsillagokat, szivárványokat vagy seprűket helyezzen el a körhintákon.

A hollandok párbeszédet kezdeményeznek a vidámparkokkal, ugyanis ha leszerelnék a körhinták állatait, az hatással lenne más szórakoztató parkokra Európa-szerte. „Az idők változnak” – tették hozzá.

Az Efteling nevű holland vidámpark vezetése „érdekesnek és megfontolandónak” találta az ötletet, és fontosnak nevezte az állatok jogaiért tevékenykedő szervezetek munkáját. A beszámoló szerint a vidámpark vezetése nem zárta ki a párbeszédet, valamint azt sem hogy a jövőben változtatásokat hajtsanak végre egyes játékokon. Az Efteling számos körhintának ad otthont, köztük Hollandia legrégebbi körhintájának, amely 1865-ből származik, 16 lóval, két szánnal, egy tyúkkal és egy oroszlánnal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!