Biden szerint Izrael gázai katonai tevékenysége túlzás

2024. február 9. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg Izraellel szemben: egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ország gázai fellépése már túlzás. Azt is mondta, hogy optimista: reméli, hogy a jelenlegi alku, amely a túszok szabadon bocsátását a harcok elhúzódó szüneteltetésével párosítja, végül tartósabb változáshoz vezethet a háborúban. Azt is megjegyezte, hogy többet kell tenni a humanitárius válság megfékezése érdekében.

Az, hogy az izraeli katonai kampányt túlzónak minősítette, új szakaszt jelent Biden háborús kommunikációjában. Október 7. óta az amerikai elnök jobbára támogatta Izraelt, és kitartóan védte jogát, hogy támadja a Hamászt.

A Fehér Házon belül azonban a frusztráció egyre gyarapodik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel kapcsolatban, több képviselő egy ideje már nyomást próbált helyezni rá, hogy térjen át a háború alacsonyabb intenzitású szakaszába. Bident és csapatát az is ingerelte, hogy Netanjahu nyilvánosan elutasította a kétállami megoldást, amely régóta az amerikai politika kulcsfontosságú eleme a régióban.

„Nagyon keményen – nagyon keményen – dolgoztam azért, hogy humanitárius segítség jusson Gázába. Sok ártatlan ember éhezik. Sok ártatlan ember van bajban. És ennek véget kell vetni” – mondta most Biden.

Bident saját pártjának tagjai is erős nyomás alá helyezték, hogy határozottabban beszéljen a gázai helyzetről, és tűzszünetet követeljen. Az elmúlt hetekben szinte minden helyen tiltakozásokkal találkozott, ahol megfordult.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!