Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt: Nem fognak támogatni egy előre nem tervezett rafahi offenzívát

2024. február 9. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy megfelelő tervezés nélkül katonai offenzívát indítani a gázai övezet déli részén fekvő Rafah városa ellen katasztrófa lenne.

A Fehér Ház kijelentette, hogy nem támogatja a rafahi hadműveletek terveit anélkül, hogy Izrael kellő figyelmet fordítana az ottani menekültekre. A megjegyzés napokkal azután érkezett, hogy az izraeliek azt mondták: a hadsereget felszólították, hogy készüljön fel egy rafahi műveletre.

Gáza lakosságának több mint fele jelenleg az Egyiptommal határos városban él. Ez mintegy 1,5 millió palesztint jelent, akik nem megfelelő humanitárius körülmények között próbálnak túlélni.

Izrael csütörtök reggel a levegőből bombázta Rafah egyes részeit, és a hírek szerint izraeli tankok is tüzet nyitottak a területen.

Korábban az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „köteles a végrehajtott műveletek megbizonyosodni arról, hogy megvédi az ártatlan embereket”. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem látott semmi arra utalót, hogy Izrael a közeljövőben komoly hadműveletet indítana Rafahban.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!