A transzok 94 százaléka elégedettebb az életével a nemváltás után

2024. február 7. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 92 ezer transznemű amerikai vett részt a Nemzeti Központ a Transzneműek Egyenlőségéért (NCTE) 2022-es felmérésében, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogyan élik meg a nemváltást, milyen hátrány éri őket a mindennapokban, és mennyire támogatja őket a családjuk. A felmérés szerint a válaszadók 94 százaléka azt nyilatkozta, hogy a nemváltás óta elégedettebb az életével, írja a Guardian.

Ez a legnagyobb felmérés az elmúlt nyolc évből, amit transznemű emberekkel végeztek. Az NCTE legutóbb 2015-ben végzett hasonló kutatást, amiben több mint 28 ezren vettek részt.

A 2022 US Transgender Survey szerint a résztvevők 79 százaléka nagyon, 15 százalékuk pedig jóval elégedettebb az életével. A válaszadók 98 százaléka azt nyilatkozta, hogy kapott valamilyen hormonális kezelést, amitől 84 százalék szerint határozottan jobb, 14 százalék szerint pedig egy kicsit jobb lett az élete.

Sok támogatást kapnak a családjuktól is. A 16-17 éves korosztály 43 százaléka mondta azt, hogy a családja mögötte áll, míg a 65 felettiek több mint fele, 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy környezetük támogatja őket.

Félreértés ne essék, a transzneműeket rengeteg diszkrimináció éri nap mint nap. Akár az utcán, a munkahelyükön – tízből egy válaszadó azt mondta, hogy az identitása miatt ott kellett hagynia a munkahelyét –, de sokszor politikai támadások célpontjai is. A résztvevők közel egyharmada, 30 százaléka azt mondta, hogy az elmúlt évben szóban, 39 százalékukat online zaklatták, 3 százalék pedig arról számolt be, hogy fizikailag is bántották őket.

Többen, a válaszadók 47 százaléka már azon is elgondolkodott, hogy elköltözik. A lehetőségeik azonban szűkösek, hisz több amerikai állam is korlátozza a jogaikat. Legalább tíz államban például csak azt a mosdót használhatják, ami a születési nemükkel megegyezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!