Öt és fél tonna radioaktív szennyvíz szivárgott a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba

2024. február 7. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy öt és fél tonna radioaktív szennyvíz szivárgott szerdán a fukusimai atomerőműből a Csendes-óceánba Japánban, írja az MTI a helyi média jelentései alapján. A szivárgást az erőmű dolgozói vették észre reggel 9 óra előtt.

A tokiói elektromos művek (TEPCO) tájékoztatása szerint a radioaktív hűtővíz tisztítására használt berendezés kivezetőnyílásából folyt el hűtővíz eddig ismeretlen okból.

A TEPCO úgy becsüli, hogy a kiszivárgott hűtővíz körülbelül 22 milliárd becquerel radioaktív anyagot tartalmaz. A hatóság azt is közölte, hogy a víz nagy része már a talajba szivárgott, és a közeli vízelvezető csatornában sem volt kimutatható semmilyen jelentős sugárzási szintváltozás. Ugyanakkor a TEPCO elővigyázatosságból megtiltotta a belépést arra a területre, ahol a szivárgás volt.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt 30 év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik. A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza várhatóan idén márciusban kezdődik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!