Ukrán erők: Az orosz fekete-tengeri flotta 33 százalékát működésképtelenné tettük

2024. február 6. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború híreiről.

  • Az ukrán erők az orosz fekete-tengeri flotta hadihajóinak mintegy 33 százalékát tették működésképtelenné az Oroszország által Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta – közölte az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya kedden a Telegramon. A közlemény szerint a nyílt forrásból származó adatok szerint az orosz flotta 74 hadihajóból állt, ebből 24 hajót és egy tengeralattjárót már megsemmisítettek az ukrán csapatok.
  • Az ukrán különleges erők arról számoltak be a sajtószolgálatukon keresztül, hogy megsemmisítettek a Fekete-tengeren egy orosz radarállomást és annak berendezéseit, amelyek segítségével az ellenség kamikaze drónokkal támadta Ukrajna déli részét.
  • Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) pedig azt közölte a Telegramon, hogy hatástalanította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) egy Ukrajnában működő nagylétszámú hírszerző hálózatát, amelynek az ukrán titkosszolgálatok korábbi és jelenlegi tisztviselői is tagjai voltak. A közlés szerint őrizetbe vették az ellenséges csoport öt tagját. Köztük vannak a védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége és az ukrán külső hírszerzés egykori tisztviselői, valamint az SZBU egyik regionális részlegének egy alkalmazottja.
  • A kijevi törvényhozás jóváhagyta Volodimir Zelenszkij rendeleteit, és újabb 90 nappal meghosszabbította a hadiállapotot, valamint az általános mozgósítást. Már tizedik alkalommal szavazta meg a parlament a hosszabbítást.
  • Az orosz védelmi minisztérium közben arról adott hírt, hogy az orosz erők előnyösebb hadállásokat foglaltak el az orosz erők Liman és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, miközben négy frontszakaszon 17 ukrán támadást vertek vissza.
  • Az Európai Parlament plenáris ülésén kedden az Ukrajnának nyújtott európai uniós támogatásokról vitáztak. Az ülésen felszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, aki azt mondta: „Ma is ugyanaz a meggyőződésem, mint két évvel ezelőtt: Ukrajna győzni fog, és Európa minden lépésnél mellette fog állni”. Arról is beszélt, hogy az EU-nak még tovább kell fokoznia Ukrajna katonai támogatását, hangsúlyozta az elnök. „Az európai védelmi ipar 40 százalékkal növelte lőszergyártási kapacitását. A jövő hónapig több mint félmillió tüzérségi lövedéket szállítunk, az év végéig pedig több mint egymillió lövedéket, de ez biztosan nem elég”.
  • Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője a vitához hozzászólva azt mondta: „közel két éve tart az ukrajnai háború, és azóta az Európai Parlament ugyanazokat az üres frázisokat ismételgeti, hogy támogatjuk Ukrajnát, amíg kell, majd a képviselők kimennek a teremből, és élik a nyugodt életüket. Önök a háború lázában égnek, politikai tőkét kovácsolnak egy olyan tragédiából, amelyben emberek százezrei haltak meg, milliók pedig elvesztették otthonukat, és a háború szörnyűségeit élik át. Fegyverszünetet és béketárgyalásokat kell sürgetni, a mielőbbi tartós béke az egyetlen megoldás.”
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!