Koszovó betiltotta a szerb dinár használatát, az EU és az USA szerint ezzel fokozzák az etnikai feszültségeket

2024. február 6. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA és az EU tisztviselői is bírálták a koszovói kormányt, amiért az betiltotta a szerb dinár használatát, hogy helyette az euró használatára kényszerítse a szerb etnikai kisebbséget – írja a Guardian.

Az Egyesült Államok azzal vádolta a koszovói hatóságokat, hogy „szükségtelenül fokozzák az etnikai feszültségeket”, miután a szerb dinár betiltása után a kormány arra utasította a szerb kisebbséget, hogy vezesse be az eurót.

Az EU is bírálta a pristinai kormányt, amiért „egyoldalú lépéseket tett”, és attól tart, hogy ez a Koszovó függetlenségét el nem ismerő Szerbiával való kapcsolatok további romlásához vezet. „Ezek a lépések aggasztóak, mert nem járulnak hozzá a helyzet deeszkalációjához – mondta Josep Borell, az EU külügyi főképviselője. – Nem összehangoltak, egyoldalúan, a szükséges szintű előzetes konzultáció nélkül történnek, hogy megelőzzék vagy megakadályozzák a terepen esetlegesen jelentkező negatív hatásokat.”

A valutaváltás után a koszovói rendőrség razziákat is tartott négy szerbek lakta területen működő szervezetnél. Szerb tisztviselők szerint a rendőrségi razziák célpontjául szolgáló szervezetek státuszát az EU által közvetített, Koszovó és Szerbia közötti normalizációs tárgyalásokon kell rendezni.

Koszovóban az euró a tényleges fizetőeszköz azóta, hogy Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, egy évtizeddel azután, hogy az ország albán többségű lakossága rövid függetlenségi háborút indított, amely végül a NATO beavatkozásához és a szerb erők kivonulásához vezetett. Az 1,8 millió lakos mintegy 5 százalékát kitevő szerb etnikum azonban még mindig a dinárt használja, miközben tízezrek függnek a Belgrád által dinárban kifizetett nyugdíjaktól, fizetésektől és szociális juttatásoktól.

A nemzetközi közösség már korábban arra kérte a koszovói kormányt, hogy halassza el a kizárólag euróra épülő politikát, mondván, a központi bank által január közepén bejelentett valutaváltási döntés nem hagyott elég időt az alkalmazkodásra. Pristina a múlt héten beleegyezett az átmeneti időszak meghosszabbításába, de nem volt hajlandó megmondani, hogy meddig.

A hétvégén Jeff Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete is aggodalmát fejezte ki, amiért a koszovói rendőrség arra törekszik, hogy lefoglalja azokat a szerb dinárokat szállító járműveket, amelyek Szerbiából származó szociális juttatásokat osztják ki a helyi szerb kisebbségnek. „Ezek az intézkedések szükségtelenül növelik az etnikai feszültségeket, és ennek következtében korlátozzák az Egyesült Államok lehetőségeit arra, hogy Koszovó hatékony szószólójaként lépjen fel a nemzetközi színtéren” – mondta.

Aleksandar Vučić szerb elnök a 100 000 fős szerb kisebbség elleni „bűnös csapásnak” nevezte a lépést. „Az emberek félnek, sorban állnak, hogy megkapják a pénzüket” – mondta múlt hét pénteken egy televíziós interjúban. Mint mondta, Szerbia sürgős ENSZ-biztonsági tanácsi ülést fog kezdeményezni a Koszovóval kapcsolatos feszültségek fokozódásának megvitatására.

A valutatilalom nem az első olyan intézkedés, amely kiváltotta Belgrád haragját. A terület ellenőrzésének megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként az albán hatóságok korábban eltávolították a szerb zászlókat és feliratokat a középületekről, és megtiltották a szerb rendszámú járművek közlekedését. Ezt a döntést később eltörölték.

A koszovói kormányhoz közel álló források szerint az ország északi részén az euróra való átállást a hamis pénz és az illegális készpénzforgalom miatti aggodalom vezérelte, nem pedig a szerb kormány provokálására irányuló szándék, a szervezetek pedig, ahol razziát tartottak, illegálisan működtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!