Közös gyakorlatra készül a kínai, az orosz és az iráni haditengerészet

2024. február 6. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

Kína közös hadgyakorlatot tart Oroszországgal és Iránnal – írja az orosz és iráni sajtóhírek alapján a South China Morning Post. A hivatkozott sajtóhírek az iráni Sahram Irani ellentengernagyot idézik, aki megerősítette, hogy a három ország közös hadgyakorlatát még március vége előtt megtartják, a résztvevők célja pedig „a régió biztonságának” szavatolása.

Az ellentengernagy azt mondta, más államok haditengerészeteit is meghívták a gyakorlatra megfigyelőként, köztük a brazil, az indiai, az ománi, a pakisztáni és a dél-afrikai haditengerészetet. Irani nem pontosította, hol fogják tartani a gyakorlatot, de a kínai, az orosz és az iráni haditengerészet tartott már közös gyakorlatot tavaly márciusban az Ománi-öbölben. Ezt a helyszínt valószínűsíti az is, hogy a gyakorlatra meghívást kapott az Ománi-öböl partvidékét – Irán mellett – uraló Omán és Pakisztán is.

A térségben jelenleg feszült a helyzet, az Egyesült Államok és szövetségesei ugyanis folyamatosan csapásokat mérnek az Irán által támogatott jemeni húszikra, akik viszont támadásaikkal a Vörös-tengeren átmenő nemzetközi kereskedelmi útvonalakat zavarják. Kína egyelőre nem ítélte el nyíltan a húszikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!