Egy orosz fogságból hazatért politikust nevezett ki Zaporizzsja élére Zelenszkij

2024. február 4. – 17:19

Egy orosz fogságból hazatért politikust nevezett ki Zaporizzsja élére Zelenszkij
Egy elpusztított orosz tank kiállítva Kijevben február 4-én – Fotó: Ignacio Marin / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a déli frontvonalon, Zaporizzsjánál járt, ahol új polgármestert nevezett ki a régiónak. Egy olyan férfit, akit Oroszország korábban elrabolt Ukrajnából.

Ivan Federov 2020 decemberétől volt a jelenleg megszállt Melitopol polgármestere. A várost a háború kitörésekor szinte egyből elfoglalták az oroszok. Ekkor esett orosz fogságba Federov is, miután megtagadta az oroszokkal való együttműködést. Végül idén jutott vissza Ukrajnába egy túszcsere keretében.

Mi történt még a háborúban?

Rakéta Liszicsanszknál: Szombat este az oroszok által elfoglalt ukrán városban, Liszicsankszban egy pékséget talált el egy támadás. 28 civil meghalt, köztük legalább egy gyermek is, jelentette a helyi vezető, Leonyid Pasecsnik a Telegramon. Ukrajna nem kommentálta az esetet, Oroszország szerint Ukrajna felelős a csapásért. (Guardian)

Orosz készülődés: Oroszország mintegy 500 harckocsit, több mint 600 harci járművet és mintegy 40 ezer katonát mozgósított Kupjanszk közelében. Az ukrán védelmi központ szerint Oroszország azt tervezheti, hogy visszaszerzi Kupjanszkot, illetve Harkiv régió azon területeit, amelyeket 2022-ben visszafoglalt Ukrajna a megszálló oroszoktól.

A cél az lehet, hogy az orosz hadsereg sikerrel járjon idén márciusig. Az ukránok szerint azért március a cél, mert akkor tartják Oroszországban az elnökválasztást. (Forbes)

Börtönből háborúba: Oroszország több mint egy éve engedélyezte, hogy elítélt foglyok jelentkezhessenek Ukrajnába harcolni. Oroszország a harci szolgálatért cserébe eredetileg hat hónap után szabadságot és kegyelmet adott a foglyoknak, még akkor is, ha azok erőszakos bűncselekményeket követtek el.

A BBC szerint azonban ez az ajánlat a múlté. Az elítéltek továbbra is jelentkezhetnek a háborúba, de az új feltételek szerint már nem jár érte kegyelem, ráadásul a háború végéig harcolniuk kell a fronton. (BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!