Hajtóvadászatot indított a brit rendőrség egy férfi ellen, aki vegyi támadással több embert súlyosan megsebesített Londonban

2024. február 2. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Hajtóvadászat zajlik Londonban egy férfi ellen, aki még szerdán maró hatású vegyi anyaggal követett el támadást a dél-londoni Claphamben – írja a Reuters. A támadásban többen megsérültek, a célba vett nő és egyik gyereke pedig maradandó károsodást szenvedett.

A gyanúsított a 35 éves Abdul Shokoor Ezedi afgán bevándorló, az ügy emiatt rögtön bekerült a migrációval kapcsolatos társadalmi vita kontextusába – különösen, mert források szerint annak ellenére biztosítottak számára menedékjogot az Egyesült Királyságban, hogy korábban szexuális zaklatásért elítélték. A rendőrség nem kommentálta ezt a híresztelést.

A támadás célpontja egy 31 éves nő és két gyereke voltak. A hírek szerint a nő és kisebbik, hároméves lánya is maradandó sérüléseket szenvedett a vegyszertől, de a nagyobbik, nyolcéves lány is megsérült.

A Sky News beszámolója szerint az egyik szemtanú így emlékezett vissza az esetre: „Megragadta a két gyerek egyikét, erőszakosan megragadta őket, és a földre csapta. A hölgy ezután azt kiabálta, hogy »a szemem, a szemem, hívja a rendőrséget, a szemem«, majd láttam, hogy elszalad. Az egész annyira traumatizáló volt.” Egy másik azt mondta, hogy a férfi megrángatta a kisgyereket, kétszer „a földre csapta”, úgy, hogy véres lett a föld. A maró vegyi anyagtól három másik, a támadás helyszínén tartózkodó nő és egy férfi, valamint a helyszínre érkező rendőrök is megsérültek.

Ezedi a helyszínről autóval menekült el, a brit rendőrség azóta is nagy erőkkel keresi. Átkutatták többek között a gyanúsított bátyjának lakását, és több jelzés érkezett a jármű felbukkanásáról Dél-Londonban, eddig azonban nem jártak sikerrel.

A támadás tovább fűti a menedékkérőkről és az illegális migráció ellenőrzésének módjáról szóló heves politikai vitát, ami éppen zajlik Nagy-Britanniában. Rishi Sunak miniszterelnök egyik kulcsfontosságú ígérete a kérdés kezelése, várhatóan még az idén esedékes választások előtt. A Konzervatív Párt egyes törvényhozói szerint az eset alátámasztja, hogy jó ötlet a kormány terve, miszerint a menedékkérőket Ruandába kellene küldeni, és amelyet jelenleg a bíróságok blokkolnak. A támadás óta egyes konzervatív képviselők azt javasolják, legyen szabályozva, hogy korábban bűncselekményért elítélt emberek nem kaphatnak menedékjogot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!