40 év börtönre ítéltek egy volt CIA-s hekkert, aki kiszivárogtatta, hogy hallgatják le az okostelefonokat

2024. február 2. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

40 év börtönbüntetésre ítéltek egy volt CIA-tisztet, amiért titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a Wikileaksnek – írja a BBC.

Joshua Schultét azzal vádolták meg, hogy 2016-ban kiszivárogtatta a CIA „Vault 7” nevű eszközeinek dokumentációját, amelyek részletesen bemutatják, hogyan törik fel és alakítják át lehallgató eszközökké az okostelefonokat a hírszerzők. Az akkor 35 éves Schulte közel 8761 dokumentumot osztott meg a Wikileaksszel, ami a CIA történetének legnagyobb adatszivárgása volt – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A férfi, aki 2018 óta börtönben ül, tagadta a vádakat, de a különböző vádpontok miatt eddig három külön szövetségi tárgyaláson, 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban is elítélték. Csütörtökön kémkedés, hekkelés, a bíróság megsértése, az FBI-nak tett hamis vallomás és gyermekbántalmazásról készült képek birtoklása miatt is bűnösnek mondták ki, 40 év börtönbüntetésre ítélték.

A bizonyítékok alapján Schulte szoftverfejlesztőként dolgozott a CIA Cyber Intelligence Központjában, amely a terrorista szervezetek és külföldi kormányok elleni kiberkémkedésért felel. A férfi 2016-ban továbbította a lopott információkat a Wikileaksnek, amely 2017-ben kezdte el publikálni azokat. Miután a szivárogtatásra fény derült, Schultét is kihallgatták, aki hazudott az FBI ügynökeinek a kiszivárogtatásban játszott szerepéről.

De miért szivárogtatott Schulte? Az ügyészség szerint egyszerű munkahelyi bosszúból. A férfi ugyanis többször összetűzésbe került a kollégáival és feletteseivel, amiért képtelen volt tartani a határidőket, az egyik projektjével pedig olyan nagy késésben volt, hogy kiérdemelte a „Sodródó Határidő” becenevet is. Az ügyészek szerint az adatok kiszivárogtatásával akarta megbüntetni azokat, akikről úgy vélte, hogy bántották őt.

Az ügyészek szerint a szivárogtatás „azonnal és súlyosan károsította a CIA azon képességét, hogy külföldi hírszerzési információkat gyűjtsön Amerika ellenfelei ellen; közvetlenül veszélyeztette a CIA személyzetét, programjait és eszközeit; és több százmillió dollárjába került a CIA-nak”.

Schulte a 2018-as letartóztatása után is próbált további információkat szivárogtatni. Becsempészett a börtönbe egy telefont, amelyen keresztül megpróbált egy riporternek információkat küldeni a CIA kibercsoportjairól. Jason Bourne néven pedig olyan tweeteket fogalmazott meg, amelyek a CIA-kibereszközökről szóló információkat tartalmaztak. Amikor később átkutatták a lakását „több tízezer, gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló képanyagot” találtak.

„Joshua Schulte elárulta hazáját azzal, hogy az amerikai történelem legpimaszabb, legszörnyűbb kémkedési bűncselekményeit követte el” – mondta Damian Williams amerikai ügyész a csütörtöki ítélethirdetéskor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!