Lezárult a fogolycsere Oroszország és Ukrajna között

2024. január 31. – 15:13

Lezárult a fogolycsere Oroszország és Ukrajna között
Fotó: Zelenszkij / Instagram

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb szerdai eseményeiről.

  • Lezárult a fogolycsere Oroszország és Ukrajna között, jelentette az orosz védelmi minisztérium azzal, hogy 195 orosz hadifoglyot kaptak vissza Ukrajnából, cserébe ugyanennyi hadifogolyért. Az orosz katonákat Moszkvába szállítják, hogy orvosi és pszichológiai ellátást kapjanak. Ez volt az első ilyen csere azóta, hogy múlt héten lezuhant egy orosz katonai szállító repülőgép, amely Moszkva szerint 65 ukrán katonát szállított a tervezett csere előtt. Oroszország szerint Ukrajna rakétával lőtte le a gépet, és a fedélzeten tartózkodó mind a 74 ember meghalt. Ukrajna se nem erősítette meg, se nem cáfolta az orosz fél állítását. Ukrajna állítása szerint ők 207 foglyot kaptak vissza. (Guardian)
  • Oroszország szerint megosztja az ukrán vezetőket, hogy Zelenszkij állítólag nyomásgyakorlással próbálja elérni, hogy lemondjon a fegyveres erők vezetője, Valerij Zaluzsnyij. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírók kérdésére számolt be a keringő hírekről. (Guardian)
  • Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok és kontingensek további egyéves felfüggesztésének megújítására, és javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a moldovai behozatalra vonatkozó valamennyi fennmaradó vám 2022 júliusa óta hatályban lévő felfüggesztését. (MTI)
  • Ki kell pótolni az ukrajnai háborúban szemben álló felek között a tűzképesség tekintetében mutatkozó rendkívüli aránytalanságokat, Ukrajnának sürgősen lőszerekre van szüksége – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben szerdán. Az EU-tagországok védelmi minisztereinek informális tanácskozását megelőzően Josep Borrell hangsúlyozta: az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy egyértelmű elkötelezettsége Ukrajna támogatására továbbra is töretlen. Fontos tisztázni a katonai támogatásra, valamint a lőszertámogatásra vonatkozó uniós ígéretek teljesítésének állását, és áttekinteni, „hol tartunk most, hol leszünk márciusra és az év végére” – közölte. (MTI)
  • A múlt héten lelőtt, hadifoglyokat szállító repülőről azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy amerikai Patriot rendszer lőtte le. „Ezt már megállapította a szakértői vizsgálat” – állította. Az ukránok által ellenőrzött területről lőtték ki az Il-76-osra. Moszkva ragaszkodik a nemzetközi vizsgálathoz, de nincsenek olyan nemzetközi szervezetek, amik hajlandóak lennének azt elvégezni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!