Kompromisszumot kínálhatnak Orbánnak csütörtökön Brüsszelben, hogy ne vétózza az ukrán segélycsomagot

2024. január 31. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtökön Brüsszelben ülésező uniós vezetők megpróbálják majd úgy alakítani az 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagról szóló vitát, hogy azt egy kompromisszumos megoldásért cserébe Magyarország ne tudja megvétózni – derül ki a csúcstalálkozó következtetéstervezetéből.

Az uniós vezetők azt javasolják majd, hogy a tervezett 50 milliárd eurós ukrajnai segélycsomagról évente tartsanak vitát, de az éves vétó lehetősége nélkül, hogy így próbálják leküzdeni Magyarország ellenállását – írja az Euractiv.

„Az Európai Tanács minden évben vitát tart majd a végrehajtásáról azzal a céllal, hogy iránymutatást adjon az Oroszország Ukrajna elleni háborújából eredő helyzettel kapcsolatos uniós megközelítésről” – áll a szöveg új változatában, amely az uniós nagykövetek szerdai ülésén lett nyilvános.

Az Euractiv szerint ez ugyan megoldaná a vétójog problémáját, de mégis lehetőséget adna Magyarország számára, hogy kifejezze az aggodalmát. Az uniós diplomaták szerint ez a maximális engedmény, amit hajlandóak lennének megtenni a megállapodás érdekében. Egyesek jelezték, hogy amennyiben Orbán csütörtökön nem hajlandó visszavonni vétóját, akkor az ukrajnai források biztosítása érdekében hajlandóak az EU26-os, uniós költségvetésen kívüli megoldás felé mozdulni.

Az továbbra sem világos, hogy Orbán beleegyezik-e egy ilyen megállapodásba, de szerdán Magyarország uniós nagykövete, Ódor Bálint arról beszélt, hogy a vétómechanizmusnak meg kellene maradnia ezeknél a vitáknál is.

Az uniós vezetők számára sorsdöntő lehet a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozó, melynek egyik kimondott célja, hogy megpróbálják rávenni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy ne vétózza tovább az Ukrajnának küldött támogatásról javaslatot. Az Európai Unió közös hitelfelvételből 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát.

Miután Orbán decemberben megvétózta a segélycsomag ötletét, ezért az elmúlt hetekben az EU tisztviselői megpróbáltak kompromisszumot kötni Magyarországgal, hogy megállapodásra jussanak az Ukrajnának nyújtandó négyéves csomagról, amely a blokk költségvetésének szélesebb körű felülvizsgálatának részét képezi.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!