Úgy újítják fel az egyik gízai piramist, hogy egy új réteget húznak fel rá kívülről

2024. január 30. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Felújítják a három gízai főpiramis egyikét Egyiptomban, de nagy vitát váltott ki, amikor a projekt vezetője kiposztolta a renoválást bemutató videót a Facebookra, írja a Guardian. A videón Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának vezetője azt mutatja, ahogy a munkások gránittömböket helyeznek el a Menkaure piramis alapzatán, vagyis lényegében egy újabb réteggel vonják be, kívülről.

Vaziri az évszázad projektjének nevezte a rekonstrukciót, szerinte ez lesz Egyiptom 21. századi ajándéka a világnak. A videó alatt többen is kritizálták a felújítás módját, volt, aki azt írta, miért nem tapétázzák inkább ki a piramis, az egyik egyiptológus szerint abszurd, hogy kicsempézik a piramist, más szerint ezzel az erővel akár a pisai ferdetornyot is ki lehetne egyenesíteni. A piramis felújítását irányító Vaziri szerint viszont eredetileg 16 gránittömböt használtak a piramis külső burkolatához, de mára csak hét maradt meg belőlük. A projektben egyébként japán részről Josimura Szakudzsi, a Higasi Nippon Nemzetközi Egyetem elnöke vesz részt, és várhatóan három évig tart majd, és a gránittömbök beépítésével zárul majd.

A Guardian szerint az utóbbi időben heves vitákat váltott ki az örökségvédelem kérdése Egyiptomban, ilyen volt például Kairó történelmi városrészeinek lerombolása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!